Gradovi progovorili jezikom muzike

Danko Kuzmanović
Gradovi progovorili jezikom muzike

Banjaluka - Prvog dana ljeta u Banjaluci, a i u ostatku svijeta, obilježen je Svjetski dan muzike. Ova manifestacija upotpunjena je mnogobrojnim kvalitetnim muzičkim sadržajima na nekoliko lokacija u gradu tokom cijelog dana.

U ranim jutarnjim časovima Gudački kvartet, Kvartet klarineta i Trio truba izveli su koncert za najmlađe u vrtiću “Nataša” u banjalučkom naselju Borik.

Program je nastavljen u atrijumu Gradske uprave, gdje su svoje umijeće pokazali već iskusni muzičari koji su potekli sa banjalučke Akademije umjetnosti, ali i gošća iz Kine koja je predstavila tradicionalni kineski instrument gućin.

Kamernu salu Akademije umjetnosti muzikom su ispunili Jovana Jovanović, Hajrudin Muhić, Đorđe Popović, Dragana Latinović, Minja Šukalo i Sonja Bobrek, dok su šetalište Univerzitetskog grada predivnim tonovima ukrasili Emina Keskinović, Natalija Cakić, Danilo Dančić, Anja Milutinović, Milena Đurđević, Aleksandar Jokić i Trio truba koji čine Milica Čavić, Ranko Pavić i Ognjen Topić.

Prostor zgrade Vlade Republike Srpske bio je mjesto koncerta Saše Božića, Deane Simić, Arpada Fehera i Slaviše Đurića, kao i Ivone Šari i Marije Šestić.

Večernji program, koji su muzičari poklonili svome gradu, započeo je nastupom vokalnih solista, zatim nastavljen nastupima “Banja Luka Brass quinteta”, kvarteta klarineta, kvarteta “Flutete”, “Palladio string quartera”, te nastupima “Grupo Uniãa na Capoeira” i Policijskog orkestra MUP-a RS.

Park kod spomenika banu Tisi Milosavljeviću bio je mjesto okupljanja muzičara Milene Đurđević, Laure Lenasi i Milice Manigode, Davida Savića, Ive Pupac i Mile Popović, te Elene Stojanović i Anje Tajisić, Sofije Savić i Emilije Đuričić, kao i Damjana Kondića, Lazara Bajića i Đorđa Kuprešaka. Nastupili su i Ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša”, Ženska pjevačka grupa Smjera za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, sastav “A prima vista”, Natalija Cakić i Emina Keskinović.

Ženska pjevačka grupa Smjera za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša” i sastav “A prima vista” nastupili su nešto kasnije i u parku “Petar Kočić”, uz Gradski tamburaški orkestar, Gradski hor “Jazavac” i Policijski orkestar.

Treću godinu zaredom Ženski kamerni hor “Banjalučanke” pridružio se globalnom obilježavanju 21. juna - Svjetskog dana muzike, te uz brojne gradske ansamble koji su aktivno učestvovali u cjelodnevnom muzičkom programu, održao još jedan koncert za pamćenje u prostoru Muzičkog paviljona parka “Petar Kočić”. I ovaj put koncert je održan uz podršku mnogobrojne publike, koja je dugotrajnim aplauzima ispratila gotovo svako izvođenje najtrofejnijeg ženskog hora sa naših prostora.

- Imajući u vidu da je u pitanju nastup na otvorenom i da smo zajedno sa drugim ansamblima slavili Dan muzike, koncert je ovaj put konceptualno obuhvatio popularniji program, tako da je publika mogla uživati u horskim obradama velikih svjetskih i domaćih hitova popularne i filmske muzike, kao i u efektnim aranžmanima poznatih melodija tradicionalne muzike Balkana - rekao je Mladen Matović, kompozitor i dirigent hora.

Kao solisti na koncertu su nastupili članovi hora Marija Dulić, Miona Graorac i Jelena Kovačević, a u jednom trenutku svoje pjevačko umijeće je pokazao i dirigent hora Mladen Matović. Specijalni gosti koncerta bili su članovi gudačkog kvarteta “Palladio”.

Koncert Ženskog kamernog hora “Banjalučanke” predstavljao je i svojevrsnu generalnu probu i koncertni ispraćaj ansambla na Svjetsku horsku olimpijadu, najveće i najznačajnije planetarno horsko takmičenje, koje će se u organizaciji Svjetske horske asocijacije održati u Južnoafričkoj Republici, u periodu od 4. do 14. jula.

A da veselo nije bilo samo u Banjaluci, dokaz je nastup “Eudiates tria” iz Istočnog Sarajeva, kome se odnedavno priključio i perkusionista Dario Kos, u amfiteatru Hercegovačke Gračanice. Izveli su poznate tango i filmske kompozicije i na taj način proslavili ovaj praznik.

Prnjavor se prije tri godine priključio obilježavanju Svjetskog dana muzike, tako da je i u ovoj opštini upriličen prigodan program, na tri lokacije u gradu, u glavnoj Svetosavskoj ulici. Nastupili su ansambl “Beli”, gitaristi Damjan Kovačević i Đorđe Đurđević, te učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Konstantin Babić”.

Početak obilježavanja

Svjetski dan muzike ustanovljen je na prijedlog nekadašnjeg ministra kulture Francuske Žaka Langa, koji je obavljajući tu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom, bilo da sviraju, amaterski ili profesionalno neki instrument, pjevaju u horovima, samo za “svoju dušu” ili na ulici za prolaznike. Evropska povelja o prazniku muzike potpisana je 1997. godine u Budimpešti, potpisnice su bile Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska, a danas ovaj praznik proslavlja više od 100 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana