Градови проговорили језиком музике

Данко Кузмановић
Градови проговорили језиком музике

Бањалука - Првог дана љета у Бањалуци, а и у остатку свијета, обиљежен је Свјетски дан музике. Ова манифестација употпуњена је многобројним квалитетним музичким садржајима на неколико локација у граду током цијелог дана.

У раним јутарњим часовима Гудачки квартет, Квартет кларинета и Трио труба извели су концерт за најмлађе у вртићу “Наташа” у бањалучком насељу Борик.

Програм је настављен у атријуму Градске управе, гдје су своје умијеће показали већ искусни музичари који су потекли са бањалучке Академије умјетности, али и гошћа из Кине која је представила традиционални кинески инструмент гућин.

Камерну салу Академије умјетности музиком су испунили Јована Јовановић, Хајрудин Мухић, Ђорђе Поповић, Драгана Латиновић, Миња Шукало и Соња Бобрек, док су шеталиште Универзитетског града предивним тоновима украсили Емина Кескиновић, Наталија Цакић, Данило Данчић, Ања Милутиновић, Милена Ђурђевић, Александар Јокић и Трио труба који чине Милица Чавић, Ранко Павић и Огњен Топић.

Простор зграде Владе Републике Српске био је мјесто концерта Саше Божића, Деане Симић, Арпада Фехера и Славише Ђурића, као и Ивоне Шари и Марије Шестић.

Вечерњи програм, који су музичари поклонили своме граду, започео је наступом вокалних солиста, затим настављен наступима “Banja Luka Brass quinteta”, квартета кларинета, квартета “Flutete”, “Palladio string quartera”, те наступима “Grupo Uniãa na Capoeira” и Полицијског оркестра МУП-а РС.

Парк код споменика бану Тиси Милосављевићу био је мјесто окупљања музичара Милене Ђурђевић, Лауре Ленаси и Милице Манигоде, Давида Савића, Иве Пупац и Миле Поповић, те Елене Стојановић и Ање Тајисић, Софије Савић и Емилије Ђуричић, као и Дамјана Кондића, Лазара Бајића и Ђорђа Купрешака. Наступили су и Ансамбл народних игара и пјесама “Веселин Маслеша”, Женска пјевачка група Смјера за етномузикологију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, састав “А prima vista”, Наталија Цакић и Емина Кескиновић.

Женска пјевачка група Смјера за етномузикологију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Ансамбл народних игара и пјесама “Веселин Маслеша” и састав “А prima vista” наступили су нешто касније и у парку “Петар Кочић”, уз Градски тамбурашки оркестар, Градски хор “Јазавац” и Полицијски оркестар.

Трећу годину заредом Женски камерни хор “Бањалучанке” придружио се глобалном обиљежавању 21. јуна - Свјетског дана музике, те уз бројне градске ансамбле који су активно учествовали у цјелодневном музичком програму, одржао још један концерт за памћење у простору Музичког павиљона парка “Петар Кочић”. И овај пут концерт је одржан уз подршку многобројне публике, која је дуготрајним аплаузима испратила готово свако извођење најтрофејнијег женског хора са наших простора.

- Имајући у виду да је у питању наступ на отвореном и да смо заједно са другим ансамблима славили Дан музике, концерт је овај пут концептуално обухватио популарнији програм, тако да је публика могла уживати у хорским обрадама великих свјетских и домаћих хитова популарне и филмске музике, као и у ефектним аранжманима познатих мелодија традиционалне музике Балкана - рекао је Младен Матовић, композитор и диригент хора.

Као солисти на концерту су наступили чланови хора Марија Дулић, Миона Граорац и Јелена Ковачевић, а у једном тренутку своје пјевачко умијеће је показао и диригент хора Младен Матовић. Специјални гости концерта били су чланови гудачког квартета “Palladio”.

Концерт Женског камерног хора “Бањалучанке” представљао је и својеврсну генералну пробу и концертни испраћај ансамбла на Свјетску хорску олимпијаду, највеће и најзначајније планетарно хорско такмичење, које ће се у организацији Свјетске хорске асоцијације одржати у Јужноафричкој Републици, у периоду од 4. до 14. јула.

А да весело није било само у Бањалуци, доказ је наступ “Eudiates триа” из Источног Сарајева, коме се однедавно прикључио и перкусиониста Дарио Кос, у амфитеатру Херцеговачке Грачанице. Извели су познате танго и филмске композиције и на тај начин прославили овај празник.

Прњавор се прије три године прикључио обиљежавању Свјетског дана музике, тако да је и у овој општини уприличен пригодан програм, на три локације у граду, у главној Светосавској улици. Наступили су ансамбл “Бели”, гитаристи Дамјан Ковачевић и Ђорђе Ђурђевић, те ученици Школе за основно и средње музичко образовање “Константин Бабић”.

Почетак обиљежавања

Свјетски дан музике установљен је на приједлог некадашњег министра културе Француске Жака Ланга, који је обављајући ту дужност схватио да се у његовој земљи много људи бави музиком, било да свирају, аматерски или професионално неки инструмент, пјевају у хоровима, само за “своју душу” или на улици за пролазнике. Европска повеља о празнику музике потписана је 1997. године у Будимпешти, потписнице су биле Француска, Чешка, Шпанија, Италија, Грчка и Турска, а данас овај празник прославља више од 100 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана