Festival dječijeg muzičkog stvaralaštva „Mali kompozitor - Banjaluka 2017“: Sreća“ se posrećila Milici Jovanović

Aleksandra Glišić
Festival dječijeg muzičkog stvaralaštva „Mali kompozitor - Banjaluka 2017“: Sreća“ se posrećila Milici Jovanović

Banjaluka - Kompozicija „Nek samo sreća postoji“ u izvođenju Milice Jovanović iz Čelinca pobijedila je na 11. festivalu dječijeg muzičkog stvaralaštva „Mali kompozitor - Banjaluka 2017“.

Festival, koji je prema već ustaljenoj tradiciji održan na Međunarodni dan djeteta, 20. novembra, predstavio je 15 novih kompozicija na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske. 

Druga nagrada za kompoziciju pripala je pjesmi „Zoološki vrt“ u izvođenju Ivone Vukojević iz Doboja, dok je treća nagrada dodijeljena za kompoziciju „Život u bajci“ koju je izvela Elena Vujnović iz Banjaluke.

Za najbolji tekst nagrađena je Tamara Milanović iz Prnjavora, autorka pjesme „Kad odrastem biću dijete“. Prvom nagradom za interpretaciju mogu da se pohvale Anastasija Popović iz Teslića i Adna Marušić iz Zavidovića. Druga nagrada za interpretaciju otišla je u ruke Eleni Brkić iz Banjaluke i Kjari Hadžić iz Sarajeva, a treća u istoj kategoriji Dariju Petroviću iz Brčkog i Petri Antunović iz Žepča.

Elena Vujnović iz Banjaluke nagrađena je za najbolji scenski nastup, a za najboljeg debitanta proglašena je Ivona Vukojević iz Doboj. Prvu nagradu djece učesnika festivala dobila je Katarina Jeftić iz Bijeljine.

O nagradama za tri najbolje pjesme odlučile su ocjene dječijeg žirija koji su činili prošlogodišnja festivalska pobjednica Tara Babić iz Banjaluke i nekadašnji učesnici festivala Sofija Kašanski iz Brčkog, Harun Mejremić iz Gračanice i Aljoša Kesić iz Laktaša.

- Kao jedini festival za djecu sa uporištem u zvaničnom nastavnom planu i programu za osnovnu školu „Mali kompozitor“ je i ove godine ostvaren zahvaljujući pregalaštvu i saradnji više od četrdeset muzičkih pedagoga (univerzitetskih profesora, profesora srednjih i osnovnih muzičkih škola i velikog broja nastavnika muzičke kulture), što mu daje poseban pedagoško-edukativni karakter i specifičan stručni dignitet i kredibilitet - kaže direktor festivala kompozitor Mladen Matović.

Pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja su bili Ministarstvo prosvjete i kulture RS i grad Banjaluka, a prijatelji festivala bili su Ambasada SAD u BiH, Dječije pozorište RS i Asocijaciji kompozitora i muzičkih stvaralaca.

Miljenici publike

Prva nagrada publike pripala je Tijani Sandić iz Lopara koja je izvela pjesmu „Novogodišnja čarolija“. Publika je drugu nagradu dala Dunji Jurkas iz Doboja za izvođenje pjesme „Osmijeh liječi sve“, a treću Luciji Ramljak iz Mostara koja se predstavila pjesmom „Plešimo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana