Фестивал дјечијег музичког стваралаштва „Мали композитор - Бањалука 2017“: Срећа“ се посрећила Милици Јовановић

Александра Глишић
Фестивал дјечијег музичког стваралаштва „Мали композитор - Бањалука 2017“: Срећа“ се посрећила Милици Јовановић

Бањалука - Композиција „Нек само срећа постоји“ у извођењу Милице Јовановић из Челинца побиједила је на 11. фестивалу дјечијег музичког стваралаштва „Мали композитор - Бањалука 2017“.

Фестивал, који је према већ устаљеној традицији одржан на Међународни дан дјетета, 20. новембра, представио је 15 нових композиција на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске. 

Друга награда за композицију припала је пјесми „Зоолошки врт“ у извођењу Ивоне Вукојевић из Добоја, док је трећа награда додијељена за композицију „Живот у бајци“ коју је извела Елена Вујновић из Бањалуке.

За најбољи текст награђена је Тамара Милановић из Прњавора, ауторка пјесме „Кад одрастем бићу дијете“. Првом наградом за интерпретацију могу да се похвале Анастасија Поповић из Теслића и Адна Марушић из Завидовића. Друга награда за интерпретацију отишла је у руке Елени Бркић из Бањалуке и Кјари Хаџић из Сарајева, а трећа у истој категорији Дарију Петровићу из Брчког и Петри Антуновић из Жепча.

Елена Вујновић из Бањалуке награђена је за најбољи сценски наступ, а за најбољег дебитанта проглашена је Ивона Вукојевић из Добој. Прву награду дјеце учесника фестивала добила је Катарина Јефтић из Бијељине.

О наградама за три најбоље пјесме одлучиле су оцјене дјечијег жирија који су чинили прошлогодишња фестивалска побједница Тара Бабић из Бањалуке и некадашњи учесници фестивала Софија Кашански из Брчког, Харун Мејремић из Грачанице и Аљоша Кесић из Лакташа.

- Као једини фестивал за дјецу са упориштем у званичном наставном плану и програму за основну школу „Мали композитор“ је и ове године остварен захваљујући прегалаштву и сарадњи више од четрдесет музичких педагога (универзитетских професора, професора средњих и основних музичких школа и великог броја наставника музичке културе), што му даје посебан педагошко-едукативни карактер и специфичан стручни дигнитет и кредибилитет - каже директор фестивала композитор Младен Матовић.

Покровитељи овогодишњег издања су били Министарство просвјете и културе РС и град Бањалука, а пријатељи фестивала били су Амбасада САД у БиХ, Дјечије позориште РС и Асоцијацији композитора и музичких стваралаца.

Миљеници публике

Прва награда публике припала је Тијани Сандић из Лопара која је извела пјесму „Новогодишња чаролија“. Публика је другу награду дала Дуњи Јуркас из Добоја за извођење пјесме „Осмијех лијечи све“, а трећу Луцији Рамљак из Мостара која се представила пјесмом „Плешимо“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана