Етно-група Ива - Без очувања културе, пјесме и игре нема опстанка народа

Миланка Митрић
Етно-група Ива - Без очувања културе, пјесме и игре нема опстанка народа

Бањалука - Без очувања културе, језика, писма, песме и игре нема ни опстанка идентитета ни постојања једног народа. Уосталом, свети Симеон Мироточиви у свом завештању српскоме народу упозорава: "Није зло, чедо моје, чути и знати туђу пјесму. Зло је заборавити и не знати своју. Тешко ономе ко своју пјесму не пјева."

Рекао је ово за "Глас Српске" професор Саша Павловић, умјетнички руководилац етно-групе "Ива", која ускоро прославља јубилеј - петнаест година постојања.

Поред поменутог, обиљежавају и јубилеј - десет година успјешно реализованих пројеката са Министарством просвјете и културе РС у борби за очување традиционалне духовне и народне музике и у борби за децентрализацију културе на простору Републике Српске.

Током протекле године наступали су у многим крајевима државе и у сусједним земљама у региону. Као чувари традиционалне народне и духовне музике били су изузетно ангажовани и у обиљежавању бројних празника које прославља Српска православна црква.

- Након успешно завршеног пројекта "Музички караван 2018 +" који су подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, АМУС и град Добој, етно-група "Ива" је позвана да учествује у реализацији божићних и светосавских академија. Одржани су концерти у три епархије, Зворничко-тузланској, Горњокарловачкој и Захумско-херцеговачкој и приморској и у шест парохија - рекао је Павловић.

Када је ријеч о наступима, након петнаест година, божићни концерт је први пут одржан у Зеници, а група је наступила у Коњицу (свечани Божићни концерт), Пелагићеву (традиционално Светосавско вече, Карловцу (Свечана светосавска академија), Ријеци (Светосавска академија), Тузли (Светосавска академија).

- Сазнање да треба да наступамо у градовима у којима дуго није била одржана православна духовна академија код чланова "Иве" је изазивала велико узбуђење и одговорност. Позитивна атмосфера, снажне емоције и духовност испуњавали су концертне дворане у којима смо одржали наступе. Братски загрљаји, срдачност и изузетна гостопримљивост домаћина била је свеприсутна од тренутка доласка па све до испраћаја ансамбла. Мора се истаћи да су, осим српских домаћина, и представници локалне власти и припадници других конфесија били одушевљени српским музичким благом и "Ивином" интерпретацијом - казао је Павловић.

Кад је ријеч о очувању овакве музике, Павловић истиче да је важно да сви заједно треба да увиде значај  улагања у културу и чување традиционалних културних вриједности.

- Потребно је да држава, привредници и сам народ озбиљно схвате потребу улагања у културу и очување традиционалних културних вредности. Дакле, уместо да се "бијемо у прса да смо Срби", узмимо сви активно учешће у очувању духовних, традиционалних и уметничких вредности нашега народа и помозимо професионалним и аматерским чуварима културне баштине да истрају на том путу. Култура нема цену - објаснио је Павловић.

Додао је и то да ће етно-група "Ива" ове године одржати већи број концерата у земљи и иностранству, као и да је у припреми албум.

- Свакако, један од приоритета је и објављивање другог албума који већ више од шест месеци чека да угледа светлост дана. После промоције албума у плану је и снимање спотова. Нашу публику на новом албуму очекују композиције традиционалне музике у којима је још више присутан утицај других музичких жанрова - навео је Павловић.

Састав групе

Наведене концерте групе "Ива" изводили су: проф. Саша Павловић (умјетнички руководилац, клавијатуре), Жаклина Глигорић (вокал), Маријана Симић (вокал), Лејла Хандукић (вокал), Дајана Десница (вокал), Неда Ливазовић (вокал), Стојана Марјановић (виолина, вокал), Игор Јовић (електрична гитара), Дејан Ђурковић (бас гитара), Милан Косић (перкусије), Саша Ристић (бубањ) и Бранислав Видовић (бас гитара).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана