Џез прича Дејанa Терзићa и оркестрa Аксиом која очарава

Александра Глишић
Џез прича Дејанa Терзићa и оркестрa Аксиом која очарава

Бањалука - Концерт џез музичара Дејана Терзића и оркестра "Аксиом", одржан у Народном позоришту РС у Бањалуци, окупио је велики број љубитеља ове врсте музике који су били одушевљени наступом.

За концерт је владало велико интересовање, улазнице су распродате у рекордном року, па је дворана националног театра у уторак увече била испуњена до посљедњег мјеста.

Терзић је нагласио да му је велика част што први пут наступа у свом родном граду.

Иначе, наступ је одржан у оквиру џез фестивала Сарајево, а то је и први концерт који међународни музички фестивал Џез фест Сарајево организује у Бањалуци.

Терзић је добитник престижне њемачке дискографске награде ECHO за најбољег њемачког инструменталисту - бубњара. Рођен је у граду на Врбасу 1970. године, а три године касније са породицом одлази у Њемачку, гдје и данас живи.

Са шест година почео је да свира на клавиру, а са 12 на бубњевима. Студирао је у САД и Њемачкој, а ради као професор на престижној музичкој академији у Берну у Швајцарској.

Концертом ансамбла "Аксиом" Бањалучанима су се представили врхунски музичари са завидним међународним каријерама: амерички саксофониста Крис Спид, британски басиста Фил Донкин, бубњар Дејан Терзић, те пијаниста Бојан Зулфикарпашић. Они су представили свој актуелни албум "Прометеј".

- Састав "Аксиом" постоји од 2015. године, али сви се знамо као музичари већ дуго година. Кад сам почео писати музику за "Аксиом", покушао сам да створим атмосферу гдје би се сви могли добро осјећати, и ја као аутор бих могао предложити моју идеју концептуалне музике за 2016. годину - рекао је Терзић.

Први бањалучки концерт Џез феста Сарајево организован је заједно са Народним позориштем РС, а уз подршку америчке амбасаде у БиХ и "Гете института".

Потрага за идентитетом

- Наступ ми значи заиста много и већ сад ми је жао што то нисмо урадили много раније. Нисам био у Бањалуци много година. Отишао сам из родног града као дијете од три године. Наравно, цијели живот се врти око потраге за идентитетом - а тај процес је тежи ако се изгуби неки однос према родном граду - каже Дејан Терзић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана