Џез има публику у Бањалуци

Миланка Митрић
Џез има публику у Бањалуци

Бањалука - Наступом џез пијанисте Бојана Зулфикарпашића у Банском двору Културном центру отворен је “Intime Jazz Fest”.

У препуној концертној сали публика је аплаузима пропратила изливање емоција на дирке клавира и маестрално извођење дивних и снажних композиција. Зулфикарпашић је за бањалучку публику извео неке од својих најпознатијих композиција и нумера са нових албума, међу којима су “Full Half Moon”, “Sweet Shelter of mine“ и “Hometown”. На репертоару се нашла и позната композиција Дјука Елингтона написана 1948. године “On а turquoise cloud”.

Бојан Зулфикарпашић је казао да му је заиста драго што има прилику да први пут самостално наступа у Бањалуци. Овај џез пијаниста иза себе има вишедеценијску каријеру и неколико хиљада концерата широм свијета.

- Инспирација се налази у упознавању људи. То је нешто од чега зависи квалитет наступа - рекао је Зулфикарпашић.

Љубав према музици његује од дјетињства. Његови почеци су везани за класику и рок.

- Годинама сам развијао те обе стране, класику и рок, те је било логично да се нађем у џезу који попуњава тај простор између класике и рока - казао је Зулфикарпашић.

Директор Банског двора Младен Матовић објаснио је саму идеју за настанак фестивала и исказао задовољство што ће овакав фестивал окупити значајна имена из свијета џез музике.

- “Jazz Fest” је замишљен као камерни фестивал џез музике, а то значи да је фокусиран на врхунске џез солисте. То су састави који најбоље звуче у нашој концертној дворани. Ове године смо се фокусирали на врхунске џез пијанисте. Имамо велику част и привилегију да нам фестивал отвори такав џез пијаниста као што је Бојан Зулфикарпашић - нагласио је Матовић.

Додао је и то да је овај фестивал остварио жељу и намјеру да након фестивала “Јесења соната” публика добије и прилику да чује позната џез имена у Бањалуци.

- Бањалука је увијек имала публику, поготово џез публику, и ово је нешто што нам је заиста недостајало. Сви фанови џеза моћи ће да уживају бар једном годишње четири дана у фестивалу џез музике - објаснио је Матовић.

Након наступа у концертној сали Банског двора, публика је имала прилику да се дружи са Зулфикарпашићем и познатим бањалучким саставом “Combine Quartet” у просторијама “Сити паба”. Оваква дружења и џем-сешни биће одржавани и наредних дана, након предвиђених наступа Васила Хаџиманова, Матије Дедића, Марије Шестић и састава “Majamistiy trio”.

Фестивал траје до уторка.

 

Данас на програму

 

Концертна сала

 

Матија Дедић (клавир) и Марија Шестић (вокал), - 20 часова

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана