Џез гитариста Владимир Тубић издао први ауторски албум: Моћ талента кроз фузију џеза и блуза

Александра Маџар
Џез гитариста Владимир Тубић издао први ауторски албум: Моћ талента кроз фузију џеза и блуза

Бањалука - Свакодневно предано вјежбање, многобројна одрицања, исконску жељу за давањем најбољег од себе и онај најбитнији и најјачи дио, таленат, који нико не може одузети ни оспорити, џез гитариста из Бањалуке Владимир Тубић пренио је на свој први ауторски албум "Half Step up".

Гитариста, за којег многи музичари кажу да их његова виртуозност инспирише да буду бољи и усавршавају своје знање, и сам сматра да се константним учењем и вјежбом постижу најбољи резултати. Он је имао и ту срећу да учи од најбољих, а у свијет џеза увела га је гитарска легенда Балкана Радомир Михајловић Точак. Из Беча, гдје је на Виена конзерваторијуму студирао џез гитару у класи Кристијана Хавела, преселио се у Београд и школовање наставио на Факултету музичке умјетности у Београду у класи Вање Кеврешана. У Београду је упознао и гитаристу Мишу Маријанова, код кога је двије године узимао приватне часове, а њихово познанство и заједнички рад мотивисали су Тубића да ради на ауторским композицијама па је Маријанов и продуцент његовог албума.

- На албуму има осам композиција, које су фузија џеза и блуза. То је музика коју и приватно слушам иако ме џез много више привлачи због слободе импровизације коју не можете да не осјетите у овом жанру. Мислим да ни у једној другој врсти музике нема толико слободе. Без учења и вјежбе џез не можете свирати, јер има много штива које морате проћи, као и историју те музике кроз периоде - навео је Тубић, који је 2008. године побиједио на Бањалучкој гитаријади.

Албум је сниман у студију Виктора Кеслера у Суботици, а Тубићеве ноте, поред њега, свирали су и Форгач Акош на бас гитари, Иван Бламуша на саксофону и Никола Ковач за клавиром.

Албум се већ уз велике похвале слуша у музичким круговима и на друштвеним мрежама, на којима Тубић има своју "публику" која га прати, али и ученике. Објављујући видео-клипове својих импровизација стекао је велику популарност, а то му је пружило прилику да држи и онлајн часове гитаристима широм свијета. Јављају му се људи из Америке, Британије, Израела, Италије, Енглеске и наравно Републике Српске и БиХ.

Што се тиче публике у Бањалуци, сматра да постоје они који умију да препознају квалитет и уживају у инструменталној музици овог типа.

- Нажалост, у већини случајева култура је сведена само на забаву. Људи константно траже "јефтину" забаву и културним догађајима називају неке погрешне ствари. Инструментална музика ту губи рат, али вјерујем да се то временом може мијењати. Много је мојих колега који раде на томе и сваки пут када дођем у Бањалуку осјетим да се нека нова музичка сцена буди - нагласио је Тубић.

Васил Хаџиманов гост на промоцији

Промоција албума "Half Step up" требало би да буде средином октобра у Културном центру у Београду, а затим у Бањалуци.

На представљању албума у Београду овом младом џез гитаристи на сцени ће се придружити велика имена домаће сцене, а посебна му је част што ће гост ове вечери бити Васил Хаџиманов. Умијеће на бас гитари показаће Мирослав Товирац, Пеђа Милутиновић на бубњу, за клавиром Саво Милетић и саксофониста Лука Игњатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана