Duhovna muzika Vlade Miloševića u fokusu

Milanka Mitrić
Duhovna muzika Vlade Miloševića u fokusu

Banjaluka - Tradicionalna manifestacija “Dani Vlade Miloševića”, koja se održava na nekoliko lokacija u Banjaluci, šestog dana održavanja u fokus je stavila opus duhovne muzike Vlade Miloševića.

Na večeri pod nazivom “Vlado S. Milošević i srpska pravoslavna muzika”, u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra, kroz priču i muziku, predstavljeno je deset Miloševićevih kompozicija duhovne muzike. Među njima je i Liturgija svetog Jovana Zlatoustog.

- Vlado Milošević je za mnoge nepoznat na tom polju. Deset godina je bio dirigent Srpskog crkvenog pjevačkog društva “Jedinstvo” i dirigovao u crkvi Svete trojice (današnji Hram Hrista Spasitelja). Tu je stvorio iskustvo u oblasti duhovne muzike. Njemu je veliki uzor za prve kompozicije bio Stevan Stojanović Mokranjac - rekao je profesor na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Saša Pavlović.

Naglasio je da je važno što je Akademija uradila digitalizaciju nota, ali i da je bitno to što je prikazan i prototip svih djela pod nazivom “Sabrana duhovna djela Vlade S. Miloševića”.

- Značajno je, možda i istorijski, što je prvi put široj javnosti prikazana partitura “Hilandar”. To je simfonijska poema koju je napisao poslije povratka s hodočašća na Svetu goru. Kompozicija nikad nije izvedena niti prikazana. Ovo je jedna simbolika prikazivanja te partiture, koju ćemo, nadam se, za dvije godine da izvedemo - kazao je Pavlović.

Tokom večeri govorila je i dekan Akademije umjetnosti Sanda Dodik, a nastupio je i mješoviti hor “Castratonica” pod dirigentskom palicom Dušana Pokrajčića.

Iste večeri, u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, nastupio je pijanista Bartolomej Stanković, koji je u okviru nastupa “Balkan Madness BH edition” izveo kompozicije posvećene domaćim stvaraocima, Samira Fejzića, Nenada Dujića, Milana Prebande, Milana Jeličanina, Vlade S. Miloševića, Ivana Čavlovića, Davida Mastikose i drugih. Među izvedenim kompozicijama značajno je to što je Mastikosina kompozicija “Ritual za klavir i čovjeka” izvedena po 20. jubilarni put, a prvi put u Banjaluci.

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” traje do sutra.

Danas na programu

Koncert horske muzike,

koncertna dvorana Banskog dvora Kulturnog centra,

20 časova

Dirigent: Nemanja Savić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana