Dodik odlikovao Aleksandrov Ordenom zastave sa zlatnim vijencem

Glas Srpske
Dodik odlikovao Aleksandrov Ordenom zastave sa zlatnim vijencem

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas u Banjaluci Akademski ansambl pjesama i igara ruske armije "Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov" Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem.

Dodik je istakao da je za Republiku Srpsku veliko zadovoljstvo i sreća dolazak ovog ansambla u Banjaluku, te zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji ovako velikog događaja.

"Republika Srpska i Rusija imaju najveći mogući nivo saradnje. Mi smo ponosni na tu saradnju i razumijevanje koje imamo. Na planu ekonomije naši odnosi su veoma dobri, a sve činimo da u oblasti kulture, obrazovanja i zdravstva taj nivo podignemo što je moguće više", rekao je Dodik obraćajući se članovima Ansambla.

Dodik je naglasio da Republika Srpska doživljava Rusiju kao bratsku i prijateljsku zemlju, a članove ansambla kao prijatelje i braću.

"Moje misli i poštovanje idu ka tragično stradalim pripadnicima ovog ansambla. Činjenica da ansambl djeluje i radi govori o veličini ansabmla, te istoriji - njegovoj i same Rusije", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da je dolazak ansambla u Srpsku još jedan dokaz prijateljstva.

"Impresioniran vašim umjetničkim i organizacionim sposobnostima, činjenicom da ste danas ovdje, odlučio sam da vam dodijelim orden kao znak poštovanja prema svim bivšim članovima, sadašnjim i onima koji će u budućnosti pronositi slavu ansambla", poručio je Dodik članovima ansambla.

Prema njegovim riječima, ovo odlikovanje će još više približiti Srpsku srcima svih članova "Aleksandrova".

Zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Petar Frolov rekao je da je hor "Aleksandrov" već odavno brend ruske kulture i umjetnosti, te da je proživljavao sve ono što su proživljavale ruska armija i država.

"Izražavamo zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske i predsjedniku Dodiku, organizatoru događaja, kao i svim članovima hora. Uvjereni smo da će ovaj kulturni događaj imati težinu za Srpsku i Banjaluku. Radićemo i ubuduće na proširenju kulturnih veza Rusije i Srpske", poručio je Frolov.

Umjetnički vođa Ansambla "Aleksandrov" pukovnik Genadij Sačenjuk istakao je da je između srpskog i ruskog naroda uvijek postojalo čvrsto prijateljstvo, ali i danas se odnosi između dva naroda sve više učvršćuju.

On je u ime kompletnog ansambla zahvalio predsjedniku Srpske za čast koja im je ukazana. "Vi ste ovim ordenom nagradili čitav kolektiv koji će naredne godine slaviti stogodišnjicu", poručio je Sačenjuk.

Akademski ansambl pjesama i igara ruske armije "Aleksandrov" nastupiće večeras u Banjaluci sa 128 članova.

Ovo je prvi put da Ansambl nastupa u regionu nakon nesreće u kojoj su poginula 64 člana hora "Aleksandrov" prilikom pada aviona u Crno more 25. decembra prošle godine.

Ansambal "Aleksandrov" prethodne dvije večeri je nastupio u Beogradu i Novom Sadu, a nakon nastupa u Banjaluci ovaj ansambl, koji se smatra simbolom i ponosom ruske kulture sa tradicijom dugom čak 87 godina, predstaviće se sutra i publici u Zagrebu.

Ansambl broji više od 200 ljudi, uključujući 150 profesionalnih umjetnika - soliste, muški hor, orkestar, plesačke grupe i ostale.

Njihov repertoar obuhvata više od 2.000 pjesama koje su narodne, rodoljubive i vojničke, te igre, a izvode i duhovnu muziku, klasike ruskih i svjetskih kompozitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana