“Дивна зимска ноћ” на музичком трону

Александра Маџар
“Дивна зимска ноћ” на музичком трону

Бањалука - Композицију “Дивна зимска ноћ” у извођењу Јоване Томић из Бијељине малишани из жирија дванаестог Фестивала дјечијег музичког стваралаштва “Мали композитор” прогласили су најбољом, на велику радост ове дјевојчице која се проналази у свијету музике.

Концертна дворана Банског двора Културног центра, у којој је у уторак увече, традиционално на Међународни дан дјетета, одржан фестивал, била је потпуно претворена у музичко царство у којем су одличном атмосфером владали најмлађи. Прелијепа сценографија, занимљив програм и шеснаест композиција у такмичарском дијелу програма уљепшали су овај дан посвећен дјеци. У ревијалном дијелу програма су наступили мали пјевачи из вокалног атељеа “Mama Vox” који су извели композицију “Ријечи” Младена Матовића и послали јединствену поруку да праве и лијепе ријечи могу све.

О награди за три најбоље пјесме одлучиле су оцјене дјечијег жирија који су чинили прошлогодишња фестивалска побједница Милица Јовановић из Челинца и некадашњи учесници фестивала Елена Кесић из Мркоњић Града, Елена Вујновић из Бањалуке и Дино Имран Мулахусић из Сарајева.

Сјајном организацијом, добро осмишљеним програмом, задовољним осмијесима на лицима малишана фестивал “Мали композитор”, у организацији удружења “Арт плус”, у потпуности је оправдао епитет јединствене културно-образовне манифестације која уско повезује просвјету и културу и веома је значајна са аспекта ванинституционалног образовања дјеце и омладине. А они који нису били у могућности да присуствују овој музичкој представи, имали су прилику да погледају цјелокупну манифестацију у програму генералног медијског покровитеља Радио-телевизије РС.

И директор фестивала Младен Матовић није крио задовољство послије успјешно одржаног фестивала, па је још једном подсјетио да је у протеклих дванаест година фестивал “Мали композитор” препознао више од двије стотине талентоване дјеце из читаве БиХ, омогућивши пуну афирмацију њихових музичких и литерарних креација, те рад са најбољим музичким педагозима региона.

- Као једини фестивал за дјецу са упориштем у званичном Наставном плану и програму за основну школу, “Мали композитор” је и ове године остварен захваљујући прегалаштву и сарадњи више од четрдесет музичких педагога (универзитетских професора, професора средњих и основних музичких школа и великог броја наставника музичке културе), што му даје посебан педагошко-едукативни карактер и специфичан стручни дигнитет и кредибилитет - казао је Матовић и подсјетио да је основни циљ фестивала афирмација самосталног дјечјег и литерарног стваралаштва, те мотивација и подстицање дјеце на даљи рад.

Захвалност

Дирекција фестивала “Мали композитор” је поносна на чињеницу да је и ове године партнер нашег фестивала УНИЦЕФ - најстарија свјетска организација која се бави питањима и проблемима положаја дјеце. Генерални покровитељ овогодишњег фестивала је био Кабинет предсједника Републике Српске, док су покровитељи били Министарство просвјете и културе РС и град Бањалука. Пријатељ фестивала је била Асоцијација композитора и музичких стваралаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана