“Dani Vlade S. Miloševića” okupljaju više od 100 umjetnika

Danko Kuzmanović
“Dani Vlade S. Miloševića” okupljaju više od 100 umjetnika

Banjaluka - Sutrašnjim koncertom studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci od 20 časova svečano će biti otvoreni “Dani Vlade S. Miloševića” u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Tradicionalna manifestacija posvećena velikom kompozitoru i etnomuzikologu “Dani Vlade S. Miloševića”, 20. put zaredom, biće održana od 10. do 18. aprila u Banjaluci.

“Dani Vlade S. Miloševića” ove godine okupljaju više od 100 umjetnika iz regiona i cijele Evrope.

Osim u Banskom dvoru Kulturnom centru, događaji će biti održavani i u prostoru Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Muzeja Republike Srpske i na tvrđavi Kastel.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik kazala je da je fokus ovogodišnje manifestacije na promociji potencijala studenata Akademije umjetnosti.

- Planirali smo da manifestaciju otvorimo i zatvorimo koncertom najboljih studenata instrumentalnih smjerova, a dva najbolja studenta će na otvaranju dobiti nagrade - kazala je Dodikova.

Ona je istakla da će, osim koncerata u okviru manifestacije, već sutra biti otvorena i izložba “Osmo svjetsko bijenale studentskog plakata”, te održana projekcija studentskih filmova.

- Veoma značajan segment ovogodišnjih “Dana Vlade S. Miloševića” predstavlja i naučni skup na kojem će biti predstavljeno oko 80 radova stručnjaka iz cijele Evrope, a koji će doprinijeti da se muzikologija sagleda i sa naučne strane - rekla je Dodikova.

Ranije je Dodikova kazala da je Vlado Milošević zadužio muzičku umjetnost regiona.

- Na Akademiji umjetnosti nastojimo da kroz različite projekte i aktivnosti ukažemo na sve ono što je Vlado Milošević uradio, šta nam je ostavio u nasljeđe i čime je zadužio muzičku umjetnost ne samo našeg grada, nego i regiona. Veliki dio kompozitorove zaostavštine je u rukopisu, a najveći dio kompozicija nikada nije ni izveden - objasnila je Dodikova.

Saša Pavlović, profesor na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, naglasio je značaj ove manifestacije, koja, prije svega, doprinosi rasvjetljavanju života i rada akademika, kompozitora i etnomuzikologa Vlade Miloševića.

- U okviru naših mogućnosti radimo na prekucavanju njegovih nota i stavljanju njegovih partitura u funkciju, te će ove godine na manifestaciji biti prikazan i njegov rad o kojem javnost malo zna, a to je opus od 10 kompozicija duhovne muzike - naglasio je Pavlović.

Profesor na banjalučkoj Akademiji umjetnosti David Mastikosa rekao je da je ova manifestacija prilika da neki studenti prvi put čuju svoje kompozicije na koncertima posvećenim njihovom radu.

- Ostvarili smo saradnju i sa Dramskim odsjekom na našoj akademiji, te će nam gosti na koncertima biti glumci, ali i književnici Udruženja književnika Republike Srpske - naveo je Mastikosa.

Sutra na programu

Otvaranje izložbe “Osmo svjetsko bijenale studentskog plakata”,

tvrđava Kastel, Kamena kuća u 18 časova

Koncert studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci,

koncertna dvorana, Banski dvor Kulturni centar u 20 časova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana