Дани Владе С. Милошевића: Таленат и искуство у клавирској музици у четири руке

Александра Глишић
Дани Владе С. Милошевића: Таленат и искуство у клавирској музици у четири руке

Бањалука - Оправдано је осјећање одговорности и треме када студенти свирају пред својим професорима, али на концерту "Клавирска музика у четири руке" одржаном у оквиру "Дана Владе С. Милошевића" било је на неки начин обрнуто.

Заједничким снагама професорице на Бањалучкој академији умјетности, пијанисткиње Сњежана Поповић-Вулета и Жељка Јованић показале су необичан спој умјетничке енергије и талента његованог годинама на наступу одржаном у четвртак у Банском двору Културном центру. Послије њиховог наступа предвиђен је кратак предах у програму све до уторка, због васкршњих празника. Публика је уживала у композицијама Александра Скрјабина, Франца Листа, Франсиса Пуланка, Јоханеса Брамса и Франца Шуберта, које су заједно извеле ове двије умјетнице. Признају да је концерт професора пред студентима био велика одговорност.

- Најтежи је дио наступа управо онај када свирамо док су у публици наши студенти - казала је Сњежана Поповић-Вулета.

Њих двије друже се и свирају већ неколико година.

- Свирале смо прво на два клавира. Међутим, немамо прилику да свирамо тако често на два клавира, осим у Банском двору, на Академији умјетности. Онда смо се одлучиле да свирамо четвороручно - објашњава Поповић-Вулета.

Она је Средњу музичку школу завршила у Бањалуци, а магистрирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Дубравке Јовичић.

Учесник је манифестација "Балкан арт" у Италији, гдје је на концертима у Риму и Торину представила композиције домаћих аутора.

Жељка Јованић је завршила клавирски и теоретски одсјек у Средњој школи "Мокрањац" у Београду. Дипломирала је и магистрирала у класи проф. Невене Поповић на Академији умјетности у Бањалуци.

Добитница је више награда, од којих су неке друга награда на клавирском такмичењу музичке школе "Јосип Славенски" у Београду, трећа награда на пијанистичком такмичењу у Нишу... Наступала је и као солиста са оркестром ВЈ "Станислав Биначки" 2001. године.

Програм за 18. април

* Изложба плаката, поставка са "Свјетског бијенала студентског плаката - Нови Сад"

Ликовни салон Банског двора, 19 часова

* Промоција књиге мр Биљане Смаилагић

"Гудачки квартети и Камени спавач Владе С. Милошевића"

Вијећница Банског двора, 19 часова

* Изложба "Вече Владе С. Милошевића - гудачки квартет"

Изложбени простору у холу Банског двора, 19.45

* Концерт гудачких квартета "Вече Владе С. Милошевића"

Концертна дворана Банског двора, 20 часова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана