Бисери из умјетничке ризнице Владе С. Милошевића

Александра Глишић
Бисери из умјетничке ризнице Владе С. Милошевића

Бањалука - Да умјетничка ризница великих стваралаца никада није до краја истражена доказује и примјер богате заоставштине Владе С. Милошевића, најзнаменитијег и најпризнатијег Бањалучанина у свијету музике.

Концерт гудачких квартета одржан у оквиру вечери посвећене умјетничком дјелу Владе С. Милошевића у Банског двору културном центру донио је право освјежење на сцену, а публика, иако не бројна, била је одушевљена и композицијама и музицирањем извођача. Наступили су професори и студенти бањалучке Академије умјетности, а комплетан пројекат изведен у оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића" покренуо је професор Саша Павловић. 

- Ми се бавимо Владом Милошевићем са више аспеката, са научног и са уметничког. Ипак, уметнички део је много важнији јер треба оживети његова дела која се налазе у музеју и која се не изводе што је био мој мотив за рад на ревитализацији његових дела. Реч је о веома сложеном пројекту који има неколико фаза, а прва је прикупљање нотног материјала - рекао је Павловић.

Ове године су се, каже, као и претходних, одлучили за домаће извођаче - катедру за гудачке инструменте Академије умјетности на челу са професором Иваном Оташевићем.

- Заокружили смо Милошевићев опус са гудачким квартетима. То су композиције које су настајале од 1953. до 1979. године, а две су на овом концерту изведене премијерно - истиче Павловић.

Вече је било подијељено у три сегмента, а обухватило је и промоцију књиге "Гудачки квартети и камени спавач Владе С. Милошевића" мр Биљане Смаилагић у вијећници Банског двора. Изложба "Владо Милошевић - гудачки квартети"  кустоса етномузиколога Музеја РС Сање Пупац отворена је такође у Банском двору. Посјетиоци ове институције културе имају прилику да погледају још једну поставку отворену исте вечери у оквиру "Дана Владе С. Милошевића, а ријеч је о дјелима са Свјетског бијенала студентског плаката из Новог Сада.

- Публика може да види најбоља графичка визуелна рјешења у области плаката аутора и студента из цијелог свијета. Рад студенткиње Нине Миљковић из Бањалуке уврштен је међу 50 плаката који су били изложени у Новом Саду - нагласио је професор са бањалучке Академије умјетности Горан Јанковић.

Богато стваралаштво

Владо С. Милошевић је свој дуги и плодоносни радни вијек посветио музици. Његово интересовање за музику није се заустављало на једној области музичког стваралаштва. Био је етномузиколог, композитор, музички педагог, диригент, оснивач и директор Музичке школе у Бањалуци по коме она данас носи име.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана