Banjalučkoj filharmoniji dati status koji zaslužuje

M. M.
Banjalučkoj filharmoniji dati status koji zaslužuje

Banjaluka - Banjalučka filharmonija predstavlja Banjaluku i Republiku Srpsku kao grad i državu gdje muzika živi u punom smislu, sa dinamičnim i razvijenim kulturnim životom.

Kazao je ovo direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević i dodao da je važno što prije institucionalizovati Banjalučku filharmoniju kao javnu ustanovu, dati joj status koji zaslužuje te stvoriti nove prilike za mlade umjetnike. Na taj način bi umjetnicima bile pružene bolje mogućnosti da razviju sopstveni potencijal, te da što bolje i kvalitetnije prikažu umjetničke potencijale samog grada i države.

- U aktuelnim okolnostima, nakon završenih studija mladim umjetnicima ne preostaje ništa drugo već da potraže svoje mjesto u orkestrima u regionu ili da traže mjesta u prosvjeti, koja su uglavnom već popunjena. Tako će se ovom institucionalizacijom jedinog profesionalnog orkestra u Srpskoj dobiti prava mjera za uspješan život muzičke umjetnosti - rekao je Otašević.

Banjalučka filharmonija je u posljednjih nekoliko mjeseci zaista uspješno realizovala prvi dio koncertne sezone, sa sedam koncerata, među kojima su i dva međunarodna gostovanja. Osim u Banjaluci, nastupali su u Tuzli, Višegradu, Skoplju i Beogradu.

- U narednom periodu planiramo nastupe svog gudačkog i simfonijskog orkestra u dva velika projekta - koncert Amire Medunjanin 24. jula na Kastelu, gdje ćemo sa ovom izvrsnom umjetnicom izvoditi njenu muziku i pružiti publici još jedan divan i nezaboravan ugođaj pod zvijezdama. Dan kasnije, takođe na otvorenom, nastupićemo sa možda najvećom zvijezdom umjetničke muzike u regionu, violinistom, gospodinom Stefanom Milenkovićem. On će sa instrumentalistom, pjevačem i kompozitorom Slobodanom Trkuljom uz pratnju Banjalučke filharmonije izvoditi popularan repertoar i prirediti publici u Banjaluci spektakl. Za početak drugog dijela koncertne sezone očekuju nas dva velika i važna međunarodna gostovanja - objasnio je Otašević te dodao da je planiran i nastup u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, te u Beču.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana