Бањалучки хорски сусрети у знаку Јединства

Миланка Митрић
Бањалучки хорски сусрети у знаку Јединства

Бањалука - Концертом Мјешовитог хора Српског пјевачког друштва "Јединство", Дјечијег хора СПД "Јединство", Женског ансамбла "Дар" и Хора свештеника Епархије бањалучке у Храму Христа Спаситеља отворени су 15. "Бањалучки хорски сусрети".

 

Ова манифестација, која ће бити одржана током викенда у концертној дворани Банског двора Културног центра, биће обиљежена значајним јубилејом - 125 година постојања СПД "Јединство".

- Концерт је заиста протекао у једном пуном звуку, једном предивном амбијенту, акустички снажном и моћном, са надахнутим наступима учесника. Та четири хора припремила су један заиста богат и јако добар програм - рекао је диригент СПД "Јединство" Немања Савић.

Он је изразио посебно задовољство поводом обиљежавања овог значајног јубилеја, који заиста показује традицију квалитета и дуговјечност.

- У ове три вечери ми ћемо се представити неколико пута. Наиме, повезали смо наш јубилеј са фестивалом "Бањалучки хорски сусрети". Континуитет је већ показан и доказан. Нажалост, због обима и новчаних прилика нисмо у могућности да позовемо велики број гостију, али се трудимо да у оквиру свих садржаја имамо заиста шаролике и учеснике и наступе - објаснио је Савић.

Он је навео да је током ове године СПД "Јединство" заиста, на свој начин обиљежило оволике године постојања, кроз прегршт различитих активности и наступа.

- Био је ту низ концерата у Бањалуци, учешћа на другим културним манифестацијама. Била су ту гостовања у Новој Градишци. Затим смо имали учешће на једном интересантном концерту који је одржан у оквиру манифестације "Дани хришћанске културе", који је одржан у Дубровнику, гдје се наш хор први пут након 25 година представио у том граду и одржао цјеловечерњи концерт са избором из програма духовне музике - казао је Савић.

Како је навео, ове године су, поред редовних наступа у Бањалуци, гостовали у Бихаћу, затим на Међународном фестивалу хорова у Грчкој, али и у Аустралији.

- Можда најинтересантније је било овогодишње гостовање у Аустралији. "Јединство" је по други пут било на овом континенту и боравило у два града, у Аделаиду и Перту. Послије тога услиједили су нови позиви, тако да већ 2020. године, домаћини су нас позвали да дођемо у Аустралију на дуже вријеме и да дођемо у неколико великих градова и да одржимо концерте, али да учествујемо и на вечерњим и недјељним богослужењима у храмовима наше цркве - нагласио је Савић.

За наредну годину у плану су различита гостовања, као и бројни наступи и такмичења у иностранству. Планирано је и припремање и снимање аудио и видео издања, самостално, али и у сарадњи са Хором свештеника Епархије бањалучке.

 

Наступи

 

Током викенда на "Бањалучким хорским сусретима", у просторијама Банског двора Културног центра, предвиђено је неколико наступа СПД "Јединство". Такође, предвиђени су и наступи Женског ансамбла "Дар", Српског црквеног пјевачког друштва "Богољубље" из Добоја, Мјешовитог хора "Уна" из Новог Града, Хора свештеника Епархије бањалучке, Српског црквеног пјевачког друштва "Свети Георгије" из Прњавора те Вокалног ансамбла "Сингидунум" из Београда. Наступ ансамбла "Сингидунум" затвориће овогодишње "Бањалучке хорске сусрете".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана