“Banjalučanke” nastupaju u Južnoafričkoj Republici

Milanka Mitrić
“Banjalučanke” nastupaju u Južnoafričkoj Republici

Banjaluka - Nakon višemjesečnih aktivnih priprema, Ženski kamerni hor “Banjalučanke” peti put odlazi na jedno od najvećih i najznačajnijih svjetskih horskih takmičenja - Svjetsku horsku olimpijadu, koja će u organizaciji Svjetske horske asocijacije “Interkultur” biti održana od 4. do 14. jula, u gradu Cvane, u Južnoafričkoj Republici.

Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima i posljednjem velikom uspjehu hora - osvajanju zlatne medalje na Internacionalnom horskom takmičenju u Kalamati, najtrofejniji ženski horski ansambl iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine ostvario je pravo direktnog učešća na Svjetskoj horskoj olimpijadi, najznačajnijem planetarnom horskom takmičenju.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića Ženski kamerni hor “Banjalučanke” ispunio je olimpijsku normu i  kvalifikovao se za učešće u najvišem rangu takmičenja - šampionskom takmičenju. Sama horska olimpijada je podijeljena u tri takmičarska nivoa - kvalifikacije, otvoreno takmičenje (niži rang) i šampionsko takmičenje (najviši rang takmičenja).

- Imajući u vidu sam broj i kvalitet ansambala zemalja učesnica olimpijade, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i  Republike na jednom ovakvom takmičenju i daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora. Mi znamo da su pred svako takmičenje očekivanja naše javnosti uvijek visoko postavljena, ali istovremeno veliki uspjeh  je kvalifikacija i samo učešće na jednom ovakvom takmičenju. U našem ansamblu je u prethodnom periodu u značajnoj mjeri došlo do smjene generacija, tako da će mnogim članicama ovo biti prvo učešće na olimpijadi, ali mi ćemo bez obzira na to, kao i svaki put do sada, dati sve od sebe jer smo naporno i vrijedno radili i spremni smo da stanemo pred žiri - rekao je Mladen Matović, kompozitor i dirigent hora.

Predstojeća Svjetska horska olimpijada u Južnoafričkoj Republici okupiće oko tri stotine horova iz više od 50 zemalja svijeta. Sve horove će ocjenjivati sedmočlani stručni žiri, sačinjen od  uglednih svjetskih kompozitora, dirigenata i eksperata za horsku muziku.

U prethodnih deset godina hor “Banjalučanke” je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Valeti, Amsterdamu, Veneciji, Budimpešti, Barseloni, Magdeburgu, dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u NR Kini (2010) i Sjedinjenim Američkim Državama (2012, Sinsinati) te dva olimpijska zlata na horskim olimpijadama u Letoniji  (2014, Riga) i Ruskoj Federaciji (2016, Soči).

Zahvaljujući ovim rezultatima, Ženski kamerni hor “Banjalučanke” je uvršćen na zvaničnu rang-listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije “Interkultur - Musika Mundi”.

Podrška

Učešće Ženskog kamernog hora “Banjalučanke” na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici realizuje se, prije svega, zahvaljujući podršci i razumijevanju kabineta predsjednika Republike Srpske i grada Banjaluka te podršci velikog broja prijatelja hora. Svi oni zajedno su zaslužni za još jedan odlazak i uspješno predstavljanje naše kulture i umjetnosti na međunarodnoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana