“Бањалучанке” наступају у Јужноафричкој Републици

Миланка Митрић
“Бањалучанке” наступају у Јужноафричкој Републици

Бањалука - Након вишемјесечних активних припрема, Женски камерни хор “Бањалучанке” пети пут одлази на једно од највећих и најзначајнијих свјетских хорских такмичења - Свјетску хорску олимпијаду, која ће у организацији Свјетске хорске асоцијације “Интеркултур” бити одржана од 4. до 14. јула, у граду Цване, у Јужноафричкој Републици.

Захваљујући досадашњим резултатима и посљедњем великом успјеху хора - освајању златне медаље на Интернационалном хорском такмичењу у Каламати, најтрофејнији женски хорски ансамбл из Републике Српске и Босне и Херцеговине остварио је право директног учешћа на Свјетској хорској олимпијади, најзначајнијем планетарном хорском такмичењу.

Под умјетничким руководством композитора и диригента Младена Матовића Женски камерни хор “Бањалучанке” испунио је олимпијску норму и  квалификовао се за учешће у највишем рангу такмичења - шампионском такмичењу. Сама хорска олимпијада је подијељена у три такмичарска нивоа - квалификације, отворено такмичење (нижи ранг) и шампионско такмичење (највиши ранг такмичења).

- Имајући у виду сам број и квалитет ансамбала земаља учесница олимпијаде, изузетна је част и привилегија бити представник свога града и  Републике на једном оваквом такмичењу и даћемо све од себе да оправдамо досадашње резултате и висок рејтинг нашег хора. Ми знамо да су пред свако такмичење очекивања наше јавности увијек високо постављена, али истовремено велики успјех  је квалификација и само учешће на једном оваквом такмичењу. У нашем ансамблу је у претходном периоду у значајној мјери дошло до смјене генерација, тако да ће многим чланицама ово бити прво учешће на олимпијади, али ми ћемо без обзира на то, као и сваки пут до сада, дати све од себе јер смо напорно и вриједно радили и спремни смо да станемо пред жири - рекао је Младен Матовић, композитор и диригент хора.

Предстојећа Свјетска хорска олимпијада у Јужноафричкој Републици окупиће око три стотине хорова из више од 50 земаља свијета. Све хорове ће оцјењивати седмочлани стручни жири, сачињен од  угледних свјетских композитора, диригената и експерата за хорску музику.

У претходних десет година хор “Бањалучанке” је остварио најзначајније резултате у својој историји освојивши златне медаље на такмичењима у Линцу, Валети, Амстердаму, Венецији, Будимпешти, Барселони, Магдебургу, два олимпијска сребра на хорским олимпијадама у НР Кини (2010) и Сједињеним Америчким Државама (2012, Синсинати) те два олимпијска злата на хорским олимпијадама у Летонији  (2014, Рига) и Руској Федерацији (2016, Сочи).

Захваљујући овим резултатима, Женски камерни хор “Бањалучанке” је увршћен на званичну ранг-листу педесет најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације “Интеркултур - Мусика Мунди”.

Подршка

Учешће Женског камерног хора “Бањалучанке” на Свјетској хорској олимпијади у Јужноафричкој Републици реализује се, прије свега, захваљујући подршци и разумијевању кабинета предсједника Републике Српске и града Бањалука те подршци великог броја пријатеља хора. Сви они заједно су заслужни за још један одлазак и успјешно представљање наше културе и умјетности на међународној сцени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана