Анђеоски глас Дивне Љубојевић опчинио публику у храму културе

Данко Кузмановић
Анђеоски глас Дивне Љубојевић опчинио публику у храму културе

Бањалука - Кристално јасан, али и топао и њежан, “анђеоски” глас Дивне Љубојевић, како га многи називају, спустио се у концертну дворану Банског двора Културног центра, те потпуно опчинио публику у бањалучком храму културе.

Српска интерпретаторка духовне музике Дивна Љубојевић наступила је са хором “Мелоди”, који је 1991. године основала у Београду.

Од тада је са својим ансамблом одржала бројне солистичке концерте и наступала на реномираним фестивалима широм планете, објавивши 22 музичка издања у Србији и иностранству. Дивна данас у свијету ужива статус једног од највећих мисионара српске, византијске и православне културне баштине.

Дивна Љубојевић повезала је музичко насљеђе Србије, од средњег вијека до савременог доба, с музичким баштином Византије, Грчке, Бугарске и Русије.

Љубојевићева је пјевала неке од најстаријих српских музичких записа.

- Репертоар је био наш стандардни репертоар који ретко мењамо ових година. Дакле, од најранијих записа српске музике 14. и 15. века, до четворогласа 21. века - казала је Љубојевићева.

Она је проговорила и о рецепцији српске традиције и духовне музике код млађих нараштаја.

- Нико није заинтересован за очување музике и традиције без повода, као ни без материјала који треба неко да им пружи. Колико се пружа, толико ће се неко млад и заинтересовати. Мислим да није тако трагично стање како се прича. Постоје гејзири културе и вере који окупљају око себе младе људе и на добром су путу у том труду да младима покажу нешто и да им баце удицу добрих ствари да би се млади за то закачили - рекла је она.

Похвалила је и бањалучку публику, коју сматра веома музикалном.

- Ја се веома радујем што сам поново у Бањалуци после 14 година. Тада сам исто имала концерт у Банском двору. Публика је овде увек добра. Бањалука има веома музикалне људе, музичка традиција је врло развијена и мислим да се много труде да је сачувају - истакла је Љубојевићева.

Међународна публика више од двије деценије прати њене наступе, док свјетски критичари и медији глас Дивне Љубојевић називају анђеоским. Импозантна биографија Дивну Љубојевић сврстава у ред водећих извођача и поборника музичке баштине земаља византијског културног круга.

Дивна Љубојевић је носилац многобројних домаћих и иностраних признања, а 2016. године њен албум “Антологија најлепше духовне музике православног истока” био је најпродаванији у Србији. За то је добила посебно признање ПГП-а.

Будући планови

Љубојевићева је најавила неке концерте које ће одржати у овој години.

- Планирамо још много концерата ове године. Имамо један заказан и у Русији, такође још је рано наравно, али имаћемо и велики божићни концерт у Коларцу у Београду 21. децембра. Такође ове године, до Сајма књига у октобру, треба да изађу и два диска на којима ћете моћи чути неке занимљиве сарадње, али не бих много да откривам о томе - навела је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана