A. V. Aleksandrov održao veličanstven koncert u Banjaluci: More emocija uz Tamo daleko

Aleksandra Glišić
A. V. Aleksandrov održao veličanstven koncert u Banjaluci: More emocija uz Tamo daleko

Banjaluka - Da je na koncertu Akademskog ansambla pjesama i igara ruske armije "A. V. Aleksandrov" u Banjaluci postojao aparat za mjerenje emocija vjerovatno bi eksplodirao u trenutku izvođenja pjesme "Tamo daleko".

Snaga glasova članova ansambla, koju je teško opisati, publika koja horski pjeva sa njim, oduševljenje, suze, sve je to pratilo izvođenje ove pjesme na koncertu održanom u nedjelju uveče u Sportskoj dvorani "Borik".

Da maestralno horsko pjevanje može u čovjeku probuditi najljepša osjećanja uvjerila se brojna publika koja je čuveni ruski ansambl ispratila ovacijama, burnim i dugotrajnim aplauzima i uzvicima "bravo".

Banjalučkoj publici hor se predstavio u kompletnom koncertnom sastavu od 128 članova. Osim solista i muškog hora, u sastav ansambla ulaze i orkestar i plesačke grupe. I svi su besprijekorni, uigrani, virtuozni, jednom riječju - majstori igre i pjesme.

Kad glasovi hora utihnu, na scenu dođu plesači i pokretima staraju magiju, pričaju priče bez ijedne izgovorene riječi. Ljepota ruske tradicije, utkana u kostime, nošnje, plesove i uokvirena širokim osmijesima izvođača nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Iz bogatog repertoara, koji obuhvata više od 2.000 narodnih, rodoljubivih i vojničkih pjesama, ali i klasika i duhovnih kompozicija, banjalučkoj publici neke su bile dobro poznate.

Tako su uglas sa članovima hora "Aleksandrov" pjevali "Kaćušu" i "Podmoskovske večeri".

Energiju koju stvaraju na sceni teško je opisati, ali ju je divno doživjeti. I nema sumnje da će oni koji jednom dođu na nastup "Aleksandrova" to sigurno opet učiniti.

Koncert je organizovao Festival slovenskih kultura, čiji je predstavnik Milenko Bugarčić istakao da je veliko zadovoljstvo biti u Republici Srpskoj.

Na koncertu su bili i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i brojne druge ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nedjelju je odlikovao Ansambl "Aleksandrov" Ordenom zastave RS sa zlatnim vijencem.

Istorijat

Ansambl "A. V. Aleksandrov" službeni je ansambl i hor vojnih snaga Ruske Federacije, koji se ponosi nazivom Hor Crvene armije. Osnovalo ga je Ministarstvo odbrane SSSR-a 1929. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana