А. В. Александров одржао величанствен концерт у Бањалуци: Море емоција уз Тамо далеко

Александра Глишић
А. В. Александров одржао величанствен концерт у Бањалуци: Море емоција уз Тамо далеко

Бањалука - Да је на концерту Академског ансамбла пјесама и игара руске армије "А. В. Александров" у Бањалуци постојао апарат за мјерење емоција вјероватно би експлодирао у тренутку извођења пјесме "Тамо далеко".

Снага гласова чланова ансамбла, коју је тешко описати, публика која хорски пјева са њим, одушевљење, сузе, све је то пратило извођење ове пјесме на концерту одржаном у недјељу увече у Спортској дворани "Борик".

Да маестрално хорско пјевање може у човјеку пробудити најљепша осјећања увјерила се бројна публика која је чувени руски ансамбл испратила овацијама, бурним и дуготрајним аплаузима и узвицима "браво".

Бањалучкој публици хор се представио у комплетном концертном саставу од 128 чланова. Осим солиста и мушког хора, у састав ансамбла улазе и оркестар и плесачке групе. И сви су беспријекорни, уиграни, виртуозни, једном ријечју - мајстори игре и пјесме.

Кад гласови хора утихну, на сцену дођу плесачи и покретима старају магију, причају приче без иједне изговорене ријечи. Љепота руске традиције, уткана у костиме, ношње, плесове и уоквирена широким осмијесима извођача никога не може оставити равнодушним.

Из богатог репертоара, који обухвата више од 2.000 народних, родољубивих и војничких пјесама, али и класика и духовних композиција, бањалучкој публици неке су биле добро познате.

Тако су углас са члановима хора "Александров" пјевали "Каћушу" и "Подмосковске вечери".

Енергију коју стварају на сцени тешко је описати, али ју је дивно доживјети. И нема сумње да ће они који једном дођу на наступ "Александрова" то сигурно опет учинити.

Концерт је организовао Фестивал словенских култура, чији је представник Миленко Бугарчић истакао да је велико задовољство бити у Републици Српској.

На концерту су били и премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри у Влади Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и бројне друге личности из јавног и културног живота.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик у недјељу је одликовао Ансамбл "Александров" Орденом заставе РС са златним вијенцем.

Историјат

Ансамбл "А. В. Александров" службени је ансамбл и хор војних снага Руске Федерације, који се поноси називом Хор Црвене армије. Основало га је Министарство одбране СССР-а 1929. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана