Зупцу уручена награда “Душко Трифуновић”

Срна
Зупцу уручена награда “Душко Трифуновић”

Пале - Књижевнику Перу Зупцу уручена је награда за афирмацију српске културе и књижевности у оквиру манифестације “Дани Душка Трифуновића”, која је вечерас отворена на Палама.

Зубац је, након што је примио награду “Душко Трифуновић”, изразио задовољство што је добитник признања које је названо по његовом пријатељу са којим се дружио 14 година.

“Душко ми није био само пријатељ него брат, поштовали смо се и до посљедњег часа сам био са њим. Тако да ми је велико задовољство што сам добитник награде”, рекао је Зубац.

Награда је уручена током књижевно-поетске вечери која је у сали Културног центра Пале одржана под називом “Буквално тако”, а у програму су, осим Зупца, учествовали и писци Мошо Одаловић, Ранко Мићановић, Милица Бакрач, Здравко Миовчић и Мирко Вуковић.

Директор Културног центра Пале и организатор манифестације Марко Сикима рекао је да је ова манифестација организована 12. пут у част великог пјесника и ствараоца.

“Овом манифестацијом окупљамо пријатеље, колеге, пјеснике и поштоваоце непролазног стваралаштва Душка Трифуновића. Првог дана предвиђено је књижевно-музичко вече за одрасле, а други дан је посвећен дјечијој поезији”, рекао је Сикима новинарима.

Пјесник Мошо Одаловић рекао је да је Трифуновић све радио са даром, жаром и стваралачким темпераментом и да су написане двије коауторске књиге.

Он је додао да је била привилегија бити пријатељ Душка Трифуновића.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је Трифуновић пјесник којег се сви радо сјећају, поготово југоносталгичари и изразио задовољство што ће паљанска публика имати прилику да ужива у четири дана посвећена овом умјетнику.

Увод у ову поетску смотру било је отварање изложбе слика Борка Мочевића у Галерији Културног центра.

Покровитељи 12. манифестације су град Источно Сарајево, општина Пале и Министарство цивилних послова БиХ.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу код Брода 1933. године. Прву књигу је издао по доласку у Сарајево са 25 година. Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање “сарајевске рокенрол школе”.

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су “Бијело дугме”, “Индекси”, Здравко Чолић, Арсен Дедић...

Остаће упамћен и као аутор емисија на Телевизији Сарајево “Шта дјеца знају о завичају”.

У Нови Сад је избјегао по избијању рата у БиХ 1992. године, гдје је и умро 2006. године. Сахрањен је у Сремским Карловцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана