Zlatan Vidović o režiji predstave u Gradišci: Sukobi svjetova pod plaštom komedije

Aleksandra Glišić
Zlatan Vidović o režiji predstave u Gradišci: Sukobi svjetova pod plaštom komedije

Gradiška - Slika iz naše svakodnevice, gdje se dugogodišnja prijateljstva spotiču o prepreke koje im servira život, začinjene začinima balkanske kuhinje, okosnica je predstave radnog naslova "Kumovanje ludom radovanje", koja će premijeru doživjeti 20. septembra u Gradišci.

Scena Grad pozorišta poligon je za tekstove "Kume izgore ti" i "Deset godina poslije" Ivana Panića, koje je adaptirao glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Zlatan Vidović koji i režira predstavu.

- Riječ je o duo drami u kojoj igraju Draško Vidović i Admir Mešić. U originalnom čitanju je komedija. Međutim, mi smo radili tako da bude malo više angažovana, da prikaže presjek našeg društva. Samim tim, ta dva lika su arhetipovi koje danas prepoznajemo svuda oko nas - rekao je Vidović.

Jedan od junaka predstave se obogatio u turbulentnom vremenu tranzicije. Njegov kum je bivši profesor filozofije, obrazovan, ali radi poslove koji su ispod njegovog nivoa obrazovanja.

- Priča oslikava njihov odnos, biznismen koga igra Draško, nagovara kuma da proda svoju kuću da bi tu gradili zgradu za tržni centar. Admir tumači čovjeka kome je još stalo do pravih porodičnih vrijednosti i patrijarhalnog vaspitanja. Želi da sačuva svoju djedovinu, a ne da se na njoj prave neke nove zgrade. Predstavljen je kompletan sukob dva različita svijeta i poimanja današnjeg društva - kaže Vidović.

Zbog gostovanja sa predstavom "Posljednji mejdan Petra Kočića" Narodnog pozorišta Republike Srpske Vidović neće biti prisutan na prvom izvođenju.

- Nadam se da će biti uspješna premijera. Publiku očekuje uzbudljiva i dinamična predstava. Uvjeren sam da ćemo na ovaj način napraviti korak više u dosadašnjem stvaranju Grad pozorišta - ističe Vidović, koji je jedan od osnivača pozorišta u Gradišci, zajedno sa Draškom Vidovićem i Admirom Mešićem.

Sljedeće godine ovo pozorište proslaviće deset godina postojanja.

- Odrastao sam u Gradišci pa se može reći da je ova predstava kompletno rađena domaćim snagama. Moja velika želja je da to pozorište živne, pošto imaju odličan prostor i tehnički su jako dobro opremljeni - priča Vidović, koji je bio inicijator rada na novoj predstavi.

Planiraju da gostuju i u drugim gradovima, jer je riječ o maloj predstavi sa kojom nije komplikovano putovati širom regiona.

- Nadam se u budućnosti saradnji sa banjalučkim Gradskim pozorištem "Jazavac" i Narodnim pozorištem Republike Srpske. Gradiška stvarno zaslužuje da ima pozorište sa redovnim repertoarom - kazao je Vidović.

Glumačke snage

- Gradiška zaista ima veliki potencijal što se tiče pozorišta. Osim Draška Vidovića, Admira Mešića i mene, tu su još i Mirela Predojević i Đorđe Janković. Sada još dvije djevojke iz Gradiške studiraju glumu na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, što takođe predstavlja nove glumačke snage - kaže Zlatan Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana