Zimno mesto Anđelka Anušića dobitnik godišnje nagrade UKRS

RTRS
Zimno mesto Anđelka Anušića dobitnik godišnje nagrade UKRS

Zbirka pjesama “Zimno mesto” Anđelka Anušića dobitnik je Godišnje nagrade Udruženja književnika Republike Srpske za 2017. godinu.

Predsjednik žirija Godišnje nagrade Udruženja književnika Republike Srpske za 2017. godinu Aleksandar Jerkov pojasnio je na konferenciji za novinare u Banjaluci da se ovo djelo lako izdvojilo u prošlogodinjšoj produkciji nekolikim osobinama.

On smatra da je riječ o ambicioznom i dovoljno zaokruženom pjesničkom projektu koji na starinski način svjedoči o poeziji i trudu traganja za jakim stihom u kojem se ponekad uspije, ponekad malo uspije, ponekad nimalo.

“Riječ je o vrlo ambicioznom i rječitom traganju autora koji hoće po svaku cijenu da otkrije ključnu riječ i zato ne preza od teškog izraza i eksperimenta u jeziku”, dodao je Jerkov.

Prema njegovim riječima, žiri je pažljivo cijeneći četiri knjige uvrštene u uži izbor i još nekoliko djela koja su se u njemu mogla naći, smatrao ovu zbirku najostvarenijom i dodijelio joj ovo priznanje.

On je podsjetio da je ova zbirka kao rukopis dobila nagradu “Gordana Todorović” u Svrljigu, a knjigu su podržali recezenti Rajko Petrov Nogo i Gojko Đogo, a pogovorom Milica Milenković.

Član žirija Zlatko Jurić smatra da je “Zimno mesto” Anđelka Anušića najpotpunija i najzrelija knjiga napisana prošle godine pristigla na konkurs, kao i da je njegova peozija prepoznatljiva.

Za Godišnju nagradu za 2017. godinu konkurisale su 24 knjige 21 autora, a u najuži krug ušle su knjige “Zarubice” Jeline Đurković, “Zimno mesto” Anđelka Anušića, “Nedorečeni Orfej” Radmila Radovanovića i “Međustanica Lisabon” Dušana Savića.

Žiri ovogogodišnje nagrade su, pored predsjenika Jerkova i člana Jurića, činili i Saša Knežević i predsjednik Udruženja književnika Predrag Bjelošević.

Laureati Godišnje nagrade Udruženja književnika Srpske prethodno su bili, 2013. godine Predrag Bjelošević, 2014. godine Ranko Risojević i Jovanka Stojčinović Nikolić, 2015. godine Ranko Pavlović i Dragan Tepavčević, te 2016. godine Berislav Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana