Збирка прича Преко прага на трагу великана књижевности

Глас Српске
Збирка прича Преко прага на трагу великана књижевности

Београд - Награде "Кочићево перо" и "Кочићева књига" уручене су у Београду епископу захумско-херцеговачком Григорију.

"Кочићево перо" додијељено је за збирку прича "Преко прага", а "Кочићеву књигу" Задужбина "Петар Кочић Бањалука - Београд" већ двије деценије додјељује ауторима за цјелокупно књижевно стваралаштво.

Предсједник Задужбине "Петар Кочић Бањалука - Београд" Никола Вуколић каже да је књига "Преко прага" писана "лијепим Кочићевим језиком" и носи дубоку хуманистичку поруку, јер владика у њој не дијели људе по вјери и нацији него да ли су људи или нељуди.

Владика Григорије је рекао да је осјетио радост и одговорност када је до њега дошла вијест да ће и његово име бити уписано међу носиоце награде која носи име Петра Кочића, а у које се до данас убрајају многа значајна имена савремене српске литературе, као и литературе других народа.

- Том нарочитом осјећају усхићења и кочићевске меланхолије свакако је допринијела и спознаја о извјесној менталитетској сличности и подударности људи крајишког поднебља у ком је потекао Кочић и оних отхрањених на херцеговачком кршу на којим сам се обрео и зауставио - рекао је владика Григорије.

Он је додао да та "повезница" за неке није битна, али да данас у Београду кријепи његово срце.

- О оним дубљим спонама, језичким и стилским не усуђујем се ни да мислим, а камоли да говорим дубоко свјестан мањкавости свога пера и слова - казао је владика Григорије.

Додао је да је књига "Преко прага" настајала у протеклих пет година као његов скромни и непретенциозни покушај да исприча судбине људи које су њега дотакле и за које дубоко вјерује да ће дотаћи и душе читалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана