За­ви­чај вра­ћа дуг Бран­ку Чу­чку

Александра Рајковић, Фото: А. Чавић
За­ви­чај вра­ћа дуг Бран­ку Чу­чку

Бањалу­ка - Књига дје­ла Бран­ка Чу­чка - први том “По­ези­ја” у из­дању На­ро­дне би­бли­оте­ке “Бран­ко Чу­чак” из Хан Пи­јес­ка про­мо­ви­са­на је у хо­лу На­ро­дне и уни­вер­зи­тет­ске би­бли­оте­ке Ре­пу­бли­ке Српске.

На књиже­вној ве­че­ри, одржа­ној у чет­вртак уве­че, књиже­вни­ци ко­ји су га ли­чно по­зна­ва­ли оку­пи­ли су се да чу­ју лир­ске за­пи­се и по­ези­ју Бран­ка Чу­чка.

Иза Чу­чка, ко­ји је умро у де­цем­бру 2008. го­ди­не, ос­та­ла је по­ези­ја ко­ја је уврште­на у ви­ше ан­то­ло­ги­ја, али и пре­во­ђе­на на мно­ге је­зи­ке.

- Бран­ко Чу­чак је дје­тињство и мла­дост про­вео у Хан Пи­јес­ку, а та­мо је и са­храњен. Би­бли­оте­ку смо на­зва­ли по овом ма­ги­чном пје­сни­ку и то је за­ви­чај­ни дуг ко­ји је би­бли­оте­ка вра­ти­ла Чу­чку.

Ор­га­ни­зу­је­мо и “Чу­чко­ве књиже­вне су­сре­те” и до­дјељује­мо на­гра­ду “Чу­чко­ва књига”. Објављивањем њего­вих дје­ла Бран­ков за­ви­чај вра­ћа дуг пје­сни­ку - ре­кла је ди­ре­ктор На­ро­дне би­бли­оте­ке “Бран­ко Чу­чак” из Хан Пи­јес­ка Озрен­ка Ђу­рић-Ра­ду­ло­вић и до­да­ла да би у иду­ћих пет го­ди­на тре­ба­ло да бу­де објављено још пет то­мо­ва Чу­чко­вих дје­ла.

При­ре­ђи­вач “По­ези­је” Бран­ка Чу­чка је др Бран­ко Брђа­нин Ба­јо­вић.

- Сва­ка од биљежа­ка Бран­ка Чу­чка је ли­те­ра­ту­ра, као и њего­ве пје­сме. У је­дној од биљежа­ка на­пи­сао је да у Бањалу­ци жи­ви из без­бје­дно­сних ра­зло­га, а у дру­гој да се у Бањалу­ци из хо­би­ја ба­ви пу­бли­цис­ти­ком. Његов ро­ман “Ни­је­дна се ви­ше не­ће зва­ти Лен­че” нес­тао је у Са­ра­је­ву и ни­ка­да му ни­је вра­ћен - ка­же Бран­ко Брђа­нин Ба­јо­вић.

Глу­мац На­ро­дног по­зо­ри­шта Ре­пу­бли­ке Српске Ђор­ђе Мар­ко­вић чи­тао је по­ези­ју Бран­ка Чу­чка и биље­шке ко­је је за­пи­си­вао о се­би.

Кроз ду­хо­ви­те до­сјет­ке и за­пи­се Бран­ка Чу­чка на књиже­вној ве­че­ри пред­стављен је са­мо дио њего­вог бо­га­тог опу­са ко­ји је испуњен оп­ти­ми­змом, баш ка­кав је, по ри­је­чи­ма њего­вих при­ја­теља, био и он сам.

Књиге

Бран­ко Чу­чак је ро­ђен 1. ју­ла или 1. ав­гус­та 1948. го­ди­не у Са­ра­је­ву. (Ни­ка­да ни­је ут­врђе­но да ли је ро­ђен у ју­лу или ав­гус­ту, јер у ро­дном лис­ту пи­ше 1. 7. ав­гус­та). Обја­вио је књиге по­ези­је “О ни­шта и ос­та­лом”, “Жес­то­ка мар­ме­ла­да”, “Во у ку­пу­су”, “Уми­је­ће гу­тања кне­дле”, “Пи­са­на ма­лим сло­ви­ма”... Aутор је ро­ма­на “Ми се зна­мо од посљедњег да­на” и “Љута бит­ка за со­бу 'Шар­лот'“.

Бран­ко Чу­чак био је је­дно ври­је­ме и ко­лу­мнис­та “Гла­са Српске”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана