За најстарију књигу девет милиона фунти

За најстарију књигу девет милиона фунти 17.04.2012 12:54 | Агенције

Лондон - Британска библиотека платила је девет милиона фунти или 14,3 милиона долара за Јеванђеље Светог Катберта, изванредно сачувани књижевни примјерак Британије седмог вијека, коју је библиотека описала као најстарију и најбоље очувану европску књигу, преносе агенције.

Рукопис Јеванђеља по Јовану, или Катбертово Јеванђеље, настало је на сјеверу Енглеске у касном 7. вијеку и било је похрањено поред Св. Катберта од Линдисферна, вјероватно 698. године, а потом пронађено у ковчегу свеца у Дарам катедрали 1104. године.

Оно има предивно израђен оригинални повез од црвене коже у одличном стању очуваности и уједно је једини постојећи високо-статусни рукопис из овог важног периода британске историје, који је сачувао свој првобитни изглед, како споља, тако и изнутра, раније познат под називом Стонхарст Јеванђеље.

То је такође настарија очувана, нетакнута европска књига.

Књига величине длана, промјера 96 са 136 милиметра, купљена је од британског огранка Језуита, саопштено је данас из Библиотеке.

Књига потиче из времена светог Катберта, који је умро 687. године, а пронађена је унутар његовог ковчега када је отворен 1104. године у катедрали у Дараму.

Британска библиотека каже да је ово једна од најзначајнијих књига на свијету.

- Када гледате у ово мало али значајно благо из англосаксонског периода можете да видите те ствараоце из седмог вијека, и да се поистовијетите са њима - рекла је извршни шеф библиотеке Лин Бриндли.

Фантастичан повез, странице, чак и структура шивења, додала је, преживјели су нетакнути, што даје директан увид и везу са нашим прецима од прије 1300 година.

Катбертов ковчег стигао је у Дарам након што су га монаси уклонили са острва Линдисфарн, 530 километара сјеверно од Лондона, како би га заштитили од инвазије Викинга у 9. и 10. вијеку.

Књига ће бити изложена у Британској библиотеци у Лондону, а затим, наредне године, у Дараму на сјевероистоку Енглеске.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица