Вукадиновић и Стојановић лауреати награде Печат вароши сремскокарловачке

Александра Маџар
Вукадиновић и Стојановић лауреати награде Печат вароши сремскокарловачке

Сремски Карловци - Награда "Бранковог кола" - "Печат вароши сремскокарловачке" за најбољу пјесничку књигу на српском језику, објављену у 2015. години, припала је Миљурку Вукадиновићу за "Изабране песме 1-2" и Драгици Стојановић за збирку пјесама "Литерарни снег".

Одлуку је једногласно донио жири "Бранковог кола", који је радио у саставу Крстивоје Илић, Јелена Алексић и Ненад Грујичић.

У најужем избору биле су и књиге Миће Цвијетића, Петра Цветковића, Душана Ђаковића, Слободана Зубановића и Ане Ристовић. Жири је у образложењу оцијенио да недавно објављене изабране пјесме Миљурка Вукадиновића представљају раскошну лепезу моћи пјесничког језика.

- Са непрестаним лексичким изненађењима и кодеровским кованицама, богатог вокабулара, у фисионо-фузионом динамизму језика, Вукадиновићева поезија представља демијуршки калеидоскоп поетичких могућности. И традиција и савременост, и класика и авангарда, и свест и подсвест, и иронија и бурлеска, све је измешано у несвакидашњи амалгам чулних сензација и струјних удара језика - сматра жири.

У образложењу је такође наведено да пјесме Драгице Стојановић показују стару пјесничку истину "да је поезија већа што су слике и призори сићушнији, и наоко безначајнији за затеченог пролазника, али - призори и слике, који својом снажном лирском резонанцом граде динамичне и крупне доживљаје".

- Изван промаје књижевног живота, ова истинска песникиња, у кутку своје скровите адресе, пева о интимним ситницама које живот значе. Попут завеса на отвореном прозору усамљеног кућерка, које се надимају и размичу под ветровима са заборављених крајолика, песме Драгице Стојановић дишу у финим амплитудама емоција и видовитог ероса језика. У свакодневним токовима живота, који непрестано саопштавају жеђ људског бића за блискошћу, ова песникиња проналази топле изворе за универзални доживљај света и љубави - оцијенио је жири.

"Печат вароши сремскокарловачке" додјељује се од 1967. године и међу досадашњим добитницима су Миодраг Павловић, Дара Секулић, Матија Бећковић, Раша Попов, Драган Колунџија, Ранко Јововић, Вујица Решин Туцић, Ранко Рисојевић, Даринка Јеврић, Стеван Тонтић, Манојле Гавриловић, Рајко Петров Ного и други.

Уручење признања

Награда "Печат вароши сремскокарловачке" лауреатима ће бити свечано уручена 15. марта у најстаријој српској чувеној Карловачкој гимназији на "Пролећним Бранковим данима 2016", који ће у Новом Саду и Сремским Карловцима трајати све до 28. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана