Вјечно дјело највећег психолога књижевности

Приредила: Мирна Пијетловић
Вјечно дјело највећег психолога књижевности

Москва - Када уђете у књижевни свијет драматичних дијалога и филозофске расправе, неизбјежно је да помислите на једног од највећих писаца руске и свјетске књижевности Фјодора Михајловича Достојевског који је напустио овај свијет на данашњи дан прије 135 година, али његово дјело и даље живи, и данас оставља снажан, неизбрисив утисак моћи писане ријечи.

Према ширини и значају утицаја, посебно у модернизму, он је био свјетски писац у рангу Шекспира и Сервантеса, а његова најпознатија дјела "Злочин и казна" и "Браћа Карамазови" представљају врхунац његовог књижевног израза.

Реализам Достојевског представља својеврсни прелаз према модернизму, јер његово стварање управо у епохи модернизма постаје нека врста узора начина писања.

Занимљива је чињеница да је Достојевски имао проблема са коцком. Тако је и једно од његових најпознатијих дјела, "Злочин и казна" написано у рекордно кратком року и брзо објављено да би успио да исплати коцкарске дугове.

"Браћа Карамазови" је посљедња књига Достојевског. То је роман сложене структуре у чијем је центру судбина породице Карамазових. Осим тога, познати су и његови романи "Коцкар" и "Идиот".

Утемељивач је психолошког романа, а по многим критичарима је и претеча егзистенцијализма. Стваралаштво и име Достојевског је временом постало синоним за дубоку психолошку анализу.

Осјећај за зло и љубав према слободи учинили су његово дјело врло релевантним за 20. вијек, вијек два свјетска рата, масовних убистава и тоталитарних режима.

Његове идеје и иновације у форми књижевног дјела дубоко су утицале на многе филозофе и писце, Фридриха Ничеа, Албера Камија, Жана Пола Сартра, Михаила Булгакова. Њемачки писац Томас Ман назива Достојевског највећим психологом свјетске књижевности.

Цитати

* Сви идеали овог свијета не вриједе сузе једног дјетета

* Глупан који је постао свјестан да је глупан, није више глупан

* Они који знају да говоре, говоре ријетко

* Сваки је човјек пред свима и за све крив

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана