Uručene nagrade “Šušnjar” i “ Slovo Podgrmeča”

Srna
Uručene nagrade “Šušnjar” i “ Slovo Podgrmeča”

Oštra Luka - Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar uručio je večeras, u okviru 43. međunarodnih književnih susreta “Šušnjar 2018”, književnu nagradu “Šušnjar” Ranku Risojeviću za cjelokupno pjesničko, prozno i esejističko djelo, te nagradu “Slovo Podgrmeča” studentkinji sa Pala Miljani Orašanin za pjesnički prvenac “Kaže s Ružice”.

Književne nagrade “Šušnjar” i “Slovo Podgrmeča” dodjeljuju se u okviru obilježavanja sjećanja na 5.500 ubijenih Srba, Roma i Jevreja u Drugom svjetskom ratu na Ilindan 2. avgusta 1941. godine u selu Kruhari u opštini Sanski Most.


“Ovaj jedinstven poetski pomen u znak sjećanja na 5.500 žrtava ustaškog zločina nad Srbima i Jevrejima predstavlja najdostojanstveniji način sjećanja na žrtve svirepo umorene samo zato što su pripadale drugom narodu”, naglasio je Stanar.

On je istakao da su ovi književni susreti jedna od rijetkih manifestacija koja njeguje i podstiče zavičajne vrijednosti u književno-umjetničkom stvaralaštvu.

Stanar je dodao da ova manifestacija posjeduje i izuzetan kulturni kvalitet, što su prepoznali i književnici, i mještani Oštre Luke.

Ovogodišnji laureat Ranko Risojević izjavio je Srni da je nagrada “Šušnjar” značajna i zbog naziva i zbog razloga organizovanja ove manifestacije.

“Ja sam član Asocijacije žJasenovac-Donja Gradinaž koja se tim stratištima bavi na nov način. Šušnjar je jedno od tih stratišta i veoma je značajno i na ovaj način, kulturom, skretati pažnju na njega, posebno zbog toga što je zanemareno”, naglasio je Risojević.

Miljana Orašanin rekla je da njen pjesnički prvenac “Kaže s Ružice” govori o njenom zavičaju, Mokrom kod Pala.

“Ova nagrada kao da zatvara taj krug o zavičaju. Zavičaj nosimo svi u sebi cijelog života”, istakla je ova dvadesetjednogodišnja studentkinja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci koja je rođena na Sokocu.

Žiri za dodjelu književnih nagrada u okviru manifestacije “Šušnjar 2018” činili su Mihajlo Orlović, Boro Kapetanović i Zlatko Jurić.

U okviru ovogodišnje književne manifestacije “Šušnjar” održano je književno veče u kojem su učestvovali Boro Kapetanović, Bećir Vuković, Vera Horvat, Gojko Mandić, Dragana Kragulj, Drago Vrućinić, Zdravko Kecman, Zlatko Jurić, Mihajlo Orlović, Nataša Vrućinić, Nedeljko Babić, Risto Vasilevski, Sreten Vidaković, Sreten Vujković, Željko Galonja i Živojin Rakočević.

Gosti “Šušnjara 2018” bili su i zavičajni pisci, članovi Srpskog kulturnog društva “Petar Kočić” iz Kranja.

Organizator Međunarodnih književnih susreta “Šušnjar” je opština Oštra Luka, a pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Manifestacija “Šušnjar” dio je programa obilježavanja “Ilindanskih dana” u Oštroj Luci u okviru kojih će sutra biti služen parastos žrtvama u Drugom svjetskom ratu na Šušnjaru u Sanskom Mostu i obilježen Dan i krsna slava opštine.

“Ilindanski dani” biće završeni 5. avgusta “Grmečkom koridom” koja će biti održana 246. put na Popovića brdu kod Oštre Luke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana