Tomas Man, pisac zlatnog pera

Priredila: Aleksandra Glišić
Tomas Man, pisac zlatnog pera

Cirih - Pisac je onaj za koga je pisanje teže nego drugim ljudima. Ovako je govorio slavni pisac Tomas Man, jedan od najvećih njemačkih pripovjedača, čije je ime zlatnim slovima utkano na mapu svjetske književnosti.

Rođen 6. juna 1875. u Libeku, a umro 12. avgusta 1955. u Cirihu, dobitnik je Nobelove nagrade. Ovo prestižno priznanje dobio je za roman "Čarobni brijeg" 1929. godine. Među njegovima najpoznatijim djelima su i "Budenbrokovi", "Doktor Faustus" i "Smrt u Veneciji".

U društvu pisaca pojavio se krajem 19. vijeka, da bi svojom fikcionalnom prozom obilježio književnu produkciju kako njemačkog govornog područja, tako i stvaralaštvo šireg, evropskog književnog kruga u prvoj polovini 20. vijeka.

Značajem i djelovanjem svog stvaralaštva nesumnjivo predstavlja jednu od centralnih pojava evropske književnosti svog vremena, a zanimljivo je da je ponavljao čak dva razreda osnovne škole. Do danas, njegova djela izazivaju pažnju čitalaca, ali i književne kritike.

Radnja njegovog najuspješnijeg romana, "Čarobni brijeg", dešava se u jednom švajcarskom sanatorijumu. Glavni junak Hans Kastorp dolazi da obiđe svog bolesnog rođaka i ostaje u sanatorijumu punih sedam godina. Roman je zasnovan na uobličavanju karaktera tipičnih za građansko društvo. U fokusu romana su i moralni problemi tadašnje Evrope, koja je i sama oličena u slici sanatorijuma, "čarobnog brijega" koji nije samo poprište borbe između života i smrti, već i između humanističko-demokratskih i autoritativnih pogleda na svijet.

Među Manovim objavljenim naslovima je i roman "Izabranik", koji ne spada u najpoznatije i najčešće čitane i citirane knjige ovog pisca, ali je označen kao remek-djelo.

Junaci Tomasa Mana su uglavnom izvan standardnih okvira društva. Osnovni motiv gotovo svih njegovih djela može se svesti na suprotnost između akcije i meditacije, maštanja i rada, pomirljivosti i neobuzdanosti, bolesno obilježenog izabranika i zdravog, običnog čovjeka.

Iako traže potkovanog čitaoca, njegove knjige su gotovo bez izuzetka suviše dobro zamišljene i napisane, pa savremeni čitalac ne mora da se oslanja na veliko poznavanje književne i mitološke tradicije.

Kuća u kojoj je ugostio Brehta

Njemačka je kupila kuću Tomasa Mana u Pacifik Palisejdsu blizu Los Anđelesa, gdje je ovaj pisac živio deset godina. U toj kući napisao je dio romana "Doktor Faustus" 1947. godine. Pisac je tu živio od 1942. do 1951. sa porodicom pošto je pobjegao iz Njemačke odmah po dolasku Adolfa Hitlera na vlast 1933. godine i pošto mu je oduzeto državljanstvo. U toj kući Man je ugostio pisca i dramaturga Bertolda Brehta, filozofa Teodora Adorna i reditelja Frica Langa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana