Томас Ман, писац златног пера

Приредила: Александра Глишић
Томас Ман, писац златног пера

Цирих - Писац је онај за кога је писање теже него другим људима. Овако је говорио славни писац Томас Ман, један од највећих њемачких приповједача, чије је име златним словима уткано на мапу свјетске књижевности.

Рођен 6. јуна 1875. у Либеку, а умро 12. августа 1955. у Цириху, добитник је Нобелове награде. Ово престижно признање добио је за роман "Чаробни бријег" 1929. године. Међу његовима најпознатијим дјелима су и "Буденброкови", "Доктор Фаустус" и "Смрт у Венецији".

У друштву писаца појавио се крајем 19. вијека, да би својом фикционалном прозом обиљежио књижевну продукцију како њемачког говорног подручја, тако и стваралаштво ширег, европског књижевног круга у првој половини 20. вијека.

Значајем и дјеловањем свог стваралаштва несумњиво представља једну од централних појава европске књижевности свог времена, а занимљиво је да је понављао чак два разреда основне школе. До данас, његова дјела изазивају пажњу читалаца, али и књижевне критике.

Радња његовог најуспјешнијег романа, "Чаробни бријег", дешава се у једном швајцарском санаторијуму. Главни јунак Ханс Касторп долази да обиђе свог болесног рођака и остаје у санаторијуму пуних седам година. Роман је заснован на уобличавању карактера типичних за грађанско друштво. У фокусу романа су и морални проблеми тадашње Европе, која је и сама оличена у слици санаторијума, "чаробног бријега" који није само поприште борбе између живота и смрти, већ и између хуманистичко-демократских и ауторитативних погледа на свијет.

Међу Мановим објављеним насловима је и роман "Изабраник", који не спада у најпознатије и најчешће читане и цитиране књиге овог писца, али је означен као ремек-дјело.

Јунаци Томаса Мана су углавном изван стандардних оквира друштва. Основни мотив готово свих његових дјела може се свести на супротност између акције и медитације, маштања и рада, помирљивости и необузданости, болесно обиљеженог изабраника и здравог, обичног човјека.

Иако траже поткованог читаоца, његове књиге су готово без изузетка сувише добро замишљене и написане, па савремени читалац не мора да се ослања на велико познавање књижевне и митолошке традиције.

Кућа у којој је угостио Брехта

Њемачка је купила кућу Томаса Мана у Пацифик Палисејдсу близу Лос Анђелеса, гдје је овај писац живио десет година. У тој кући написао је дио романа "Доктор Фаустус" 1947. године. Писац је ту живио од 1942. до 1951. са породицом пошто је побјегао из Њемачке одмах по доласку Адолфа Хитлера на власт 1933. године и пошто му је одузето држављанство. У тој кући Ман је угостио писца и драматурга Бертолда Брехта, филозофа Теодора Адорна и редитеља Фрица Ланга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана