„Титаник“ слави 20. рођендан

Агенције
„Титаник“ слави 20. рођендан

Лос Ангелес - Епска романса и ода узвишеној љубави, холивудски филм „Титаник“ Џејсма Камерона одушевљава нове генерације и 20 година послије снимања.

Тачније, данас је тачно 20 година откако су гледаоци први пут видјели да Роуз успјела да одржа обећање Џеку да га никада неће пустити и на смрт смрзнутог љубавника препустила његовом воденом гробу.

Двадесета годишњица је обиљежена бројним пројекцијама широм САД, а гледаоци и даље тугују над судбином младих љубавника у интерпретацији Леонарда Дикаприја и Кејт Винслет. А обоје су оскаровци са холивудске А листе.

- Прича о Титанику има венсеријски квалитет. Изгледа да живи изван наше свакодневице и то нас фасцинира - рекао је поводом годишњице редитељ Џејмс Камерон.

Роуз и Џек су фиктивни ликови у драматизацији стварног потонућа најпознатијег брода на свијету у леденим водама сјеверног Атлантика 1912. године.

„Титаник“ је ушао у филмску историју освојивши 11 „Оскара“, укључујући оне за најбољи филм и режију.

Са зарадом од 2,2 милијарде долара, био је најуспјешнији филм свих времена, док га 2009. није претекао „Аватар“, поново у режији Џејмса Камерона.

Иако траје „застрашујућих“ 195 минута, филм је добио бриљантне критике, а и насловна пјесма „My Heart Will Go On“ донијела је глобални успјех Селин Дион.

Камерон каже да је идеју продуцентима „Фокса“ продао најкраћом презентацијом у историји. Показао им је велики и раскошан цртеж бљештавог „Титаника“ који полако тоне.

- Рекао сам им само пет ријечи: Ромео и Јулија на томе - присјетио се редитељ.

На почетку снимања, у септембру 1996, Дикаприо и Винслет имали су 21, односно 20 година.

- Јако брзо су „кликнули“ и били су међусобна подршка током дугог и напорног снимања - каже Камерон.

Продукција је била епских размјера. Коштала је 200 милиона долара, са 800 чланова филмске екипе и хиљаду статиста. Камерон је за потребе снимања тражио да се изгради реплика брода у стварној величини, након што је добио оригиналне нацрте стварног градитеља. Просторије на „Титанику“ студиозно су направљене према старим фотографијама.

Продукција је изгледала толико „надувано“ да су неки амерички медији, попут „Вариетија“, најављивали највећи фијаско у холивудској повијести.

Ни Камерон није био сигуран у успјех док филм није стигао у биоскопе.

Првог викенда приказивања филм је зарадио 28,6 милиона долара, што баш и није обећавало јер се очекивало да ће викенд послије зарада пасти за 40 до 50 посто, што је уобичајени тренд блокбастера на биоскопским благајнама.

„Титаник“ је, међутим, други викенд зарадио једнако, а трећи још и више. Укупно је 15 викенда заредом био најгледанији у америчким биоскопима.

- Мислили смо да живимо у неком алтернативном свемиру гдје не постоје закони гравитације - казао је Камерон.

Стручњаци су мислили да је гледаност велика због тога што групе младих дјевојака гледају филм више пута, али Камерон тврди да је „Титаник“ прошао тако добро јер је његова љубавна прича била привлачна свим генерацијама.

Понос редитеља

- Поносан сам што смо створили нешто што има своју стварност, ванванвременску. Уз све дужно поштовање према Кејт и Леу, који су моји добри пријатељи, они више нису Кејт и Лео, они су Роуз и Џек. И биће заувијек - каже Џејмс Камерон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана