Стихови Предрагa Бјелошевићa обасјали руске степе

Александра Глишић
Стихови Предрагa Бјелошевићa обасјали руске степе

Бањалука - Књижевник Предраг Бјелошевић из Бањалуке био је једини представник Републике Српске на Међународном фестивалу умјетности "Степска лира", који је одржан у Новопокровској станици Краснодарске области у Русији.

Бјелошевић, који је јуче допутовао са фестивала, био је у друштву угледних умјетника, а само још један писац са Балкана учествовао је на овој манифестацији Радомир Уљаревић из Црне Горе. У програму су учествовали књижевници из 28 земаља, а публици су се представили и музичари и глумци. Умјетници су наступали у Центру за културу, у Библиотеци Новопокровске станице, у школама и установама културе у сусједним станицама краснодарског краја.

- На фестивалу су доминирали писци и пјесници, али било је и редитеља и луткара, а учествовала је и чувена пјевачица духовних пјесама Јулија Славјанскаја. Такође, програм је обухватао и изложбе слика. У школама сам говорио моје стихове за дјецу. То је био први дан нове школске године, коме се у Русији посвећује велика пажња и припрема нарочито свечан програм - рекао је Бјелошевић.

Позив за фестивал добио је као угледни умјетник чија је поезија преведена на руски језик. Истиче да никада раније није био на манифестацији коју одликује тако пријатна атмосфера.

- Вратио сам се пун утисака, а то пространство гдје живе Козаци човјека враћа у роман "Тихи Дон" Михаила Шолохова. Одушевљен сам, вратиле су ми се све те слике из тог чувеног књижевног дјела. Баш тако сам и замишљао те предјеле и нетакнуту природу, а потрудићу се да већ сљедеће године на овај фестивал оде неки други пјесник из Републике Српске - каже Бјелошевић.

Позориште

- Разговарао сам и са представницима луткарских театарија, који су такође учествовали. Договорио сам се о сарадњи са једним театром из Москве, а у вези са Међународним фестивалом позоришта за дјецу - каже Предраг Бјелошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана