Српска на 63. Сајму књига у Београду: Јубиларни наступ обиљежен Српском читаоницом

Приредила: Миланка Митрић
Српска на 63. Сајму књига у Београду: Јубиларни наступ обиљежен Српском читаоницом

Београд - Свечано представљање Републике Српске, на 63. Међународном сајму књига у Београду, који почиње у недјељу, биће у знаку 150 година од отварања Српске читаонице у Бањалуци.

Oтварање јубиларног десетог наступа Републике Српске на овом сајму биће уприличено у понедјељак у 12 часова.

Директор представништва Републике Српске у Србији, Млађен Цицовић, говорећи о овом јубилеју, подсјетио је да је ова читаоница у Бањалуци отворена 1868. године, у Бањалучкој богословији Васе Пелагића.

- То ће се видјети и на штанду Републике Српске, и на промоцијама књига и монографија посвећених том јубилеју, а посебно на изложби коју је Народна и универзитетска библиотека Републике Српске припремила за овогодишњи београдски Сајам књига - рекао је Цицовић.

Он је напоменуо да је за овај наступ била неопходна подршка Министарства просвјете и културе Републике Српске, што је помогло у реализацији свих досадашњих представљања Српске  на сајму у Србији. Помоћ приликом припреме дало је и Удружење издавача и Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, али и и сви учесници који се баве издавачком дјелатношћу.

Ове године, 52 издавача, у 55 промотивних програма представиће 98 књига, монографија и зборника, 11 часописа за књижевност, науку, културу и умјетност, те два календара Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".

У току овогодишњег представљања, биће запажена и кампања "Читајмо заједно", коју Министарство просвјете и културе спроводи у сарадњи са Заводом за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева. Издања Завода, која су била међу добитницима награде "Златна сова", биће изложена на штанду, а међу њима су: "Војник ничије војске" Илије Гајице, "Рукавица" Славице Ердељановић-Цурк и "Киша и млеко" Радисава Милића. Такође, биће организоване бројне промоције књига, монографија и часописа. Академија наука и умјетности Републике Српске представиће други том "Енциклопедије Републике Српске" и пет других значајних књига својих планова. Монографију и тематски зборник представиће Народна и универзитетска библиотека Републике Српске. Такође, представиће и приче Петра Кочића уобличене у "Стриповијетке", коју је приредило Удружење стрип аутора и љубитеља стрипа Републике Српске "Девета димензија".

Своје представљање ће имати и Друштво чланова Матице Српске у Републици Српској, Удружење књижевника Републике Српске и бројни факултети Универзитета у Бањалуци и Универзитета у Источном Сарајеву. Овогодишњи сајам траје до 28. октобра.

Музеји

На сајму књига у Београду, Музеј Републике Српске ће представити књигу о Берлинском конгресу поводом обиљежавања 150. годишњице од овог догађаја, те књиге о змијањском везу и о вину. Музеј савремене умјетности представиће "Збирку иностране умјетности" и "Монографију једног српског умјетника".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана