Slavna Džoan Rouling na vrhu najplaćenijih svjetskih pisaca

Priredila: Milanka Mitrić
Slavna Džoan Rouling na vrhu najplaćenijih svjetskih pisaca

​Banjaluka - Mnogi svjetski pisci su uvijek voljeni, traženi i čitani i svaki od njih ima svoju publiku. Djela različitih žanrova, kvaliteta i usmjerenja zauzimaju velike liste po svojoj popularnosti.

 Upravo ta popularnost donosi i stvaranje jedne nove liste - liste autora čija djela su najprodavanija i koji imaju najveću zaradu od pisanja, te prikazuje da je, uprkos različitim mišljenjima, život od pisanja i te kako moguć.

 

Prema podacima objavljenim na sajtu “Džahoo”, najplaćeniji pisac na svijetu u 2018. godini je Džoan Rouling, autorka popularnog serijala o Hariju Poteru. Bogatstvo Roulingove je procijenjeno na milijardu dolara.

 

Naime, to nije veliko iznenađenje, jer,  na osnovu osvrta na njeno stvaralaštvo i popularnost, ona je najbolji pisac, koji ima izuzetan smisao za biznis.

- Stvorivši serijal o dječaku čarobnjaku Hariju Poteru Roulingova je osvojila milione čitalaca u cijelom svijetu, ali je osnovala i pravi komercijalnu imperiju. Osim serijala o Hariju Poteru, koji je ekranizovan i dramatizovan, ova književnica zaradila je ogromne pare prodajom razne robe od igračaka do odjeće sa likovima svojih junaka, a osnovala je i tematske parkove u kojima posjetioci mogu da “sretnu” sa svojim omiljenim junacima iz knjiga - navedeno je u objašnjenju.

Tokom 2018. godine je zaradila 54 miliona dolara. Dobro poznato je da ona dio svog bogatstva daje u dobrotvorne svrhe, a tokom prošle godine je učestvovala u produkciji novog filma “Fantastične zvijeri: Grindelvaldova zlodjela”. Takođe, nastavlja da piše romane za odrasle pod pseudonimom Robert Galbrajt.

Drugo mjesto ove liste zauzima brazilski pisac Paolo Koeljo, čije bogatstvo je procijenjeno na pola milijarde dolara.

Koeljo je napisao nekoliko romana tokom osamdesetih, među kojima je i poznato djelo “Alhemičar”, koje je nekoliko dana bilo nezapaženo. Nakon što je “Alhemičar” ponovo objavljen u izdanju “Harper Kolinsa” 1994. godine, postao je svjetski hit. Nakon toga objavio je brojne romane, a među najnovijim je “Hipi”.

Stiven King se nalazi na trećem mjestu ove liste, i, prema procjeni stručnjaka, njegova zarada je oko 400 miliona dolara. King je jedan od najznačajnijih i najpopularnijih autora horora, čija djela su već postala klasici u ovom žanru.

Najveći uspjeh su postigli njegovi romani “Keri”, “Isijavanje” i “To”. King je poznat i po donatorstvu i političkom aktivizmu. 

Četvrto mjesto na listi rezervisano je za književnicu Noru Roberts, čije bogatstvo je procijenjeno na 390 miliona dolara.

- Počela je da piše jer joj je bilo dosadno da bude domaćica i podiže djecu tokom svog prvog braka. Duže vrijeme je slala svoje rukopise izdavačima koji su ih odbijali, sve dok 1981. nije objavila roman o punokrvnom konju. Od tada je 67-godišnja Nora Roberts osvojila niz nagrada za žanr romansi i neke od knjiga su adaptirane za televiziju. Njen novi roman “O krvi i kostima” izlazi iz štampe uskoro - napisano je u objašnjenju.

Danijela Stil je na petom mjestu liste najbogatijih, a njeno bogatstvo je 375 miliona dolara.  Karijeru je počela kao pisac reklama, ali se kasnije odlučila za pisanje popularnih romana i ljubića. U dosadašnjem radu objavila je 165 knjiga.

Šesto mjesto na ovoj listi je pripalo Džemsu Patersonu, čiji je kapital procijenjen na 310 miliona dolara. Paerson je svoju prvu knjigu objavio 1976. godine, i od tada se smatra za jednog od najpopularnijih pisaca trilera.

Džonu Grišamu je pripalo sedmo mjesto sa zaradom od 200 miliona dolara.

Grišam je bio advokat krivičnog prava, te su njegovi romani inspirisani brojnim sudskim slučajevima. “Vrijeme je za ubijanje” je djelo koje mu je donijelo popularnost, nakon što je objavljeno 1989. godine.

Kapital od 200 miliona dolara posjeduje Robert Lorens Stajn, autor horor knjiga za djecu “Naježeni”, koji je ekranizovan u TV seriju.

Britanski pisac Džefri Arčer, posjeduje kapital manji od 200 miliona dolara. Prvobitno je bio poslanik u britanskom parlamentu, a kasnije se posvetio pisanju fikcije. Osnove njegovih djela su u iskustvu koje je stekao kroz život u krugovima poslovnih ljudi i bankara.

Deseto mjesto na ovoj listi zauzima Den Braun, čija zarada je oko 160 miliona dolara. Iako je objavio brojne romane, po popularnosti i dalje prednjači njegov roman “Da Vinčijev kod”.

Među piscima koji su zauzeli mjesta 11. do 20. našli su se Džordž R.R Martin, Dejvi Baldači, Nil Gejmen, Nikolas Sparks, Suzan Kolins i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana