Славна Џоан Роулинг на врху најплаћенијих свјетских писаца

Приредила: Миланка Митрић
Славна Џоан Роулинг на врху најплаћенијих свјетских писаца

​Бањалука - Многи свјетски писци су увијек вољени, тражени и читани и сваки од њих има своју публику. Дјела различитих жанрова, квалитета и усмјерења заузимају велике листе по својој популарности.

 Управо та популарност доноси и стварање једне нове листе - листе аутора чија дјела су најпродаванија и који имају највећу зараду од писања, те приказује да је, упркос различитим мишљењима, живот од писања и те како могућ.

 

Према подацима објављеним на сајту “Џахоо”, најплаћенији писац на свијету у 2018. години је Џоан Роулинг, ауторка популарног серијала о Харију Потеру. Богатство Роулингове је процијењено на милијарду долара.

 

Наиме, то није велико изненађење, јер,  на основу осврта на њено стваралаштво и популарност, она је најбољи писац, који има изузетан смисао за бизнис.

- Створивши серијал о дјечаку чаробњаку Харију Потеру Роулингова је освојила милионе читалаца у цијелом свијету, али је основала и прави комерцијалну империју. Осим серијала о Харију Потеру, који је екранизован и драматизован, ова књижевница зарадила је огромне паре продајом разне робе од играчака до одјеће са ликовима својих јунака, а основала је и тематске паркове у којима посјетиоци могу да “сретну” са својим омиљеним јунацима из књига - наведено је у објашњењу.

Током 2018. године је зарадила 54 милиона долара. Добро познато је да она дио свог богатства даје у добротворне сврхе, а током прошле године је учествовала у продукцији новог филма “Фантастичне звијери: Гринделвалдова злодјела”. Такође, наставља да пише романе за одрасле под псеудонимом Роберт Галбрајт.

Друго мјесто ове листе заузима бразилски писац Паоло Коељо, чије богатство је процијењено на пола милијарде долара.

Коељо је написао неколико романа током осамдесетих, међу којима је и познато дјело “Алхемичар”, које је неколико дана било незапажено. Након што је “Алхемичар” поново објављен у издању “Харпер Колинса” 1994. године, постао је свјетски хит. Након тога објавио је бројне романе, а међу најновијим је “Хипи”.

Стивен Кинг се налази на трећем мјесту ове листе, и, према процјени стручњака, његова зарада је око 400 милиона долара. Кинг је један од најзначајнијих и најпопуларнијих аутора хорора, чија дјела су већ постала класици у овом жанру.

Највећи успјех су постигли његови романи “Кери”, “Исијавање” и “То”. Кинг је познат и по донаторству и политичком активизму. 

Четврто мјесто на листи резервисано је за књижевницу Нору Робертс, чије богатство је процијењено на 390 милиона долара.

- Почела је да пише јер јој је било досадно да буде домаћица и подиже дјецу током свог првог брака. Дуже вријеме је слала своје рукописе издавачима који су их одбијали, све док 1981. није објавила роман о пунокрвном коњу. Од тада је 67-годишња Нора Робертс освојила низ награда за жанр романси и неке од књига су адаптиране за телевизију. Њен нови роман “О крви и костима” излази из штампе ускоро - написано је у објашњењу.

Данијела Стил је на петом мјесту листе најбогатијих, а њено богатство је 375 милиона долара.  Каријеру је почела као писац реклама, али се касније одлучила за писање популарних романа и љубића. У досадашњем раду објавила је 165 књига.

Шесто мјесто на овој листи је припало Џемсу Патерсону, чији је капитал процијењен на 310 милиона долара. Паерсон је своју прву књигу објавио 1976. године, и од тада се сматра за једног од најпопуларнијих писаца трилера.

Џону Гришаму је припало седмо мјесто са зарадом од 200 милиона долара.

Гришам је био адвокат кривичног права, те су његови романи инспирисани бројним судским случајевима. “Вријеме је за убијање” је дјело које му је донијело популарност, након што је објављено 1989. године.

Капитал од 200 милиона долара посједује Роберт Лоренс Стајн, аутор хорор књига за дјецу “Најежени”, који је екранизован у ТВ серију.

Британски писац Џефри Арчер, посједује капитал мањи од 200 милиона долара. Првобитно је био посланик у британском парламенту, а касније се посветио писању фикције. Основе његових дјела су у искуству које је стекао кроз живот у круговима пословних људи и банкара.

Десето мјесто на овој листи заузима Ден Браун, чија зарада је око 160 милиона долара. Иако је објавио бројне романе, по популарности и даље предњачи његов роман “Да Винчијев код”.

Међу писцима који су заузели мјеста 11. до 20. нашли су се Џорџ Р.Р Мартин, Дејви Балдачи, Нил Гејмен, Николас Спаркс, Сузан Колинс и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана