Publika s radošću prigrlila književnost u Banskom dvoru

Milanka Mitrić
Publika s radošću prigrlila književnost u Banskom dvoru

Banjaluka - Prvi festival književnosti “Imperativ” završen je sinoć u prostorijama Banskog dvora Kulturnog centra. Kao i ostalih dana, treći, četvrti i peti dan bili su ispunjeni knjigama, poezijom i muzikom.

Poetsko veče sa pjesnikom iz Mostara Markom Tomašem i banjalučkom pjesnikinjom Tanjom Stupar-Trifunović te razgovori sa piscima iz BiH Denisom Gracem i Ahmedom Burićem obilježili su treći dan festivala. Na štandu “Imprimatura”, u okviru sajma knjiga u koncertnoj dvorani, održano je druženje sa Milankom Blagojević, autorkom zbirke priča “Mandarinske patke”.

- Ovogodišnji “Imperativ” je bio sjajan. Ako ste ga propustili, dođite dogodine - rekla je Tanja Stupar-Trifunović.

Mališani su nastavili rad na ilustracijama za bajku u književnom salonu za djecu sa akademskim slikarem Ognjenom Radumilom, i “Lektiru u podne” sa Rankom Pavlovićem. Veče je zatvorila blogerka iz Hrvatske Ana Kolar, nastupom u “Art dvorištu”.

Četvrti festivalski dan počeo je “Lektirom u podne” u književnom salonu za djecu, gdje se sa mališanima družio pisac Ismet Bekrić, a nastavljeno “Bajkovnicom” sa Tanjom Stupar-Trifunović.

Održana je i panel diskusija na temu “Položaj pisaca u regionu”. O svom radu i životu od svog rada govorili su Bekim Sejranović, Marko Tomaš, Stefan Bošković, Ahmed Burić, Kristina Ljevak i Tanja Stupar-Trifunović.

Na štandu “Imprimatura” posjetioci su imali priliku da se druže sa autorkom knjige “Kuhinja” Slađanom Perković.

Pjesnikinja Ivana Simić-Bodrožić i pjesnik Berislav Blagojević čitali su svoje stihove na “Art terasi”, a pisci iz Crne Gore Stefan Bošković i Ognjen Spahić predstavili su publici svoje knjige u crvenom salonu. Na kraju četvrte večeri u “Art dvorištu” je nastupio Blogdan.

- Nadam se da će festival rasti i da će i naredne godine dovesti još značajnih imena i da će postati veoma značajan za ovaj grad - rekao je pisac Ognjen Spahić.

Pisac Stefan Bošković je dodao da se nada da će sredina u kojoj se dešava prepoznati značaj festivala te da će se i narednih godina održavati, radeći na tome da se književna scena regiona ponovo konstruiše kao jedan veoma značajan književni korpus u okviru svjetske i evropske literature.

Posljednjeg dana festivala mališani su se družili sa piscem Predragom Bjeloševićem i nastavili radionicu bajki sa Tanjom Stupar-Trifunović. Na štandu “Imprimatura” upriličeno je druženje sa Dajanom Tadić, autorkom knjige “Heroji po šiframa”.

Poetsko veče je održao banjalučki pjesnik Saša Gašić, a u crvenom salonu svoje djelo je predstavio pisac iz Hrvatske Damir Pilić. Veče je završeno nastupom Gorana Stojičića u “Art dvorištu”, te Sanje Čolić-Zelić i Vanje Mišić.

Festival je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, u saradnji sa Banskim dvorom Kulturnim centrom i u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”.

Sajam knjiga

U okviru festivala posjetioci su imali priliku da svaki dan posjete sajam knjiga u koncertnoj dvorani Banskog dvora. Među izdanjima 14 izdavačkih kuća mogli su da se pronađu i novi broj časopisa “Talas”, knjige ovogodišnjih učesnika festivala, kao i izdanja knjiga Alehandra Hodorovskog, Dejvida Linča, Paola Sorentina, Virdžinije Vulf, Dž. D. Selindžera, A. P. Čehova, Frederika Bakmana i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana