Публика с радошћу пригрлила књижевност у Банском двору

Миланка Митрић
Публика с радошћу пригрлила књижевност у Банском двору

Бањалука - Први фестивал књижевности “Императив” завршен је синоћ у просторијама Банског двора Културног центра. Као и осталих дана, трећи, четврти и пети дан били су испуњени књигама, поезијом и музиком.

Поетско вече са пјесником из Мостара Марком Томашем и бањалучком пјесникињом Тањом Ступар-Трифуновић те разговори са писцима из БиХ Денисом Грацем и Ахмедом Бурићем обиљежили су трећи дан фестивала. На штанду “Имприматура”, у оквиру сајма књига у концертној дворани, одржано је дружење са Миланком Благојевић, ауторком збирке прича “Мандаринске патке”.

- Овогодишњи “Императив” је био сјајан. Ако сте га пропустили, дођите догодине - рекла је Тања Ступар-Трифуновић.

Малишани су наставили рад на илустрацијама за бајку у књижевном салону за дјецу са академским сликарем Огњеном Радумилом, и “Лектиру у подне” са Ранком Павловићем. Вече је затворила блогерка из Хрватске Ана Колар, наступом у “Арт дворишту”.

Четврти фестивалски дан почео је “Лектиром у подне” у књижевном салону за дјецу, гдје се са малишанима дружио писац Исмет Бекрић, а настављено “Бајковницом” са Тањом Ступар-Трифуновић.

Одржана је и панел дискусија на тему “Положај писаца у региону”. О свом раду и животу од свог рада говорили су Беким Сејрановић, Марко Томаш, Стефан Бошковић, Ахмед Бурић, Кристина Љевак и Тања Ступар-Трифуновић.

На штанду “Имприматура” посјетиоци су имали прилику да се друже са ауторком књиге “Кухиња” Слађаном Перковић.

Пјесникиња Ивана Симић-Бодрожић и пјесник Берислав Благојевић читали су своје стихове на “Арт тераси”, а писци из Црне Горе Стефан Бошковић и Огњен Спахић представили су публици своје књиге у црвеном салону. На крају четврте вечери у “Арт дворишту” је наступио Блогдан.

- Надам се да ће фестивал расти и да ће и наредне године довести још значајних имена и да ће постати веома значајан за овај град - рекао је писац Огњен Спахић.

Писац Стефан Бошковић је додао да се нада да ће средина у којој се дешава препознати значај фестивала те да ће се и наредних година одржавати, радећи на томе да се књижевна сцена региона поново конструише као један веома значајан књижевни корпус у оквиру свјетске и европске литературе.

Посљедњег дана фестивала малишани су се дружили са писцем Предрагом Бјелошевићем и наставили радионицу бајки са Тањом Ступар-Трифуновић. На штанду “Имприматура” уприличено је дружење са Дајаном Тадић, ауторком књиге “Хероји по шифрама”.

Поетско вече је одржао бањалучки пјесник Саша Гашић, а у црвеном салону своје дјело је представио писац из Хрватске Дамир Пилић. Вече је завршено наступом Горана Стојичића у “Арт дворишту”, те Сање Чолић-Зелић и Вање Мишић.

Фестивал је одржан под покровитељством предсједника Републике Српске, у сарадњи са Банским двором Културним центром и у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”.

Сајам књига

У оквиру фестивала посјетиоци су имали прилику да сваки дан посјете сајам књига у концертној дворани Банског двора. Међу издањима 14 издавачких кућа могли су да се пронађу и нови број часописа “Талас”, књиге овогодишњих учесника фестивала, као и издања књига Алехандра Ходоровског, Дејвида Линча, Паола Сорентина, Вирџиније Вулф, Џ. Д. Селинџера, А. П. Чехова, Фредерика Бакмана и других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана