Predstavljena zbirka pjesama “Ogledalce srpsko” Đorđa Sladoje

Srna
Predstavljena zbirka pjesama “Ogledalce srpsko” Đorđa Sladoje

Pale - U Kulturnom centru Pale je održana je promocija knjige “Ogledalce srpsko” pjesnika i autora Đorđa Sladoja.

Sladoje naglašava da je ovo knjiga njegovog djetinjstva jer je prve stihove čuo od svoga oca koji je bio sjajan guslar.

On je rekao da je ovo drugo izdanje knjige, a da je prvo bilo prije 15 godina tako da je iznenađen što je biblioteka na Palama uradila ovakav gest znajući kakve su neprilike u izdavaštvu.

- To je knjiga lirskih replika na epske teme. Nalazi se 50 pjesama podijeljenih u sedam ciklusa - Carski odlomci, Nezvani svat, Kosovska nahočad, Konji i gavranovi, One, Gorsko iverje i Lirska trina - kazao je Sladoje.

Prema njegovim riječima, to je lirska vizija i lirska slika epskog nasljeđa u kojoj se ogledaju naši preci, potomci u krhotinama ogledala odnosno ogledalca jer je tu deminutiv neizbježan, a deminutiv od Njegoševog ogledala srpskog je ogledalce.

Nada Gajović, direktor Narodne biblioteke Pale, koja je izdavač knjige, rekla je da su sa izdavačkom djelatnošću krenuli prije šest godina, te da svake godine pokušavaju da izdaju bar jednu knjigu.

- Do sada nam dobro ide, tako da je knjiga Sladoja naše šesto izdanje. Finansiramo se iz vlastitih sredstava - rekla je Gajovićeva, te je dodala da je ova zbirka pjesama zbirka jednog od najboljih naših živih pjesnika današnjice i da joj je čast i zadovoljstvo što je Đorđo Sladoja pristao da mu Narodna biblioteka Pale izda djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana