Представљена збирка пјесама “Огледалце српско” Ђорђа Сладоје

Представљена збирка пјесама “Огледалце српско” Ђорђа Сладоје 20.09.2018 16:33 | Срна

Пале - У Културном центру Пале је одржана је промоција књиге “Огледалце српско” пјесника и аутора Ђорђа Сладоја.

Сладоје наглашава да је ово књига његовог дјетињства јер је прве стихове чуо од свога оца који је био сјајан гуслар.

Он је рекао да је ово друго издање књиге, а да је прво било прије 15 година тако да је изненађен што је библиотека на Палама урадила овакав гест знајући какве су неприлике у издаваштву.

- То је књига лирских реплика на епске теме. Налази се 50 пјесама подијељених у седам циклуса - Царски одломци, Незвани сват, Косовска нахочад, Коњи и гавранови, Оне, Горско иверје и Лирска трина - казао је Сладоје.

Према његовим ријечима, то је лирска визија и лирска слика епског насљеђа у којој се огледају наши преци, потомци у крхотинама огледала односно огледалца јер је ту деминутив неизбјежан, а деминутив од Његошевог огледала српског је огледалце.

Нада Гајовић, директор Народне библиотеке Пале, која је издавач књиге, рекла је да су са издавачком дјелатношћу кренули прије шест година, те да сваке године покушавају да издају бар једну књигу.

- До сада нам добро иде, тако да је књига Сладоја наше шесто издање. Финансирамо се из властитих средстава - рекла је Гајовићева, те је додала да је ова збирка пјесама збирка једног од најбољих наших живих пјесника данашњице и да јој је част и задовољство што је Ђорђо Сладоја пристао да му Народна библиотека Пале изда дјело.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица