Predstavljena knjiga Ogledi iz srpske kulture i književnosti

Srna
Predstavljena knjiga Ogledi iz srpske kulture i književnosti

Andrićgrad - U okviru pratećeg programa Sajma knjiga u Andrićgradu, danas je predstavljena knjiga "Ogledi iz srpske kulture i književnosti", autora Zorana Avramovića, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Beograd.

"Kultura oblikuje osnovna značenja iskustva, doživljaja i mišljenja jedne nacionalne zajednice. Srpska kultura je književnocentrična, a to znači da su književnost i jezik oblikovali način života i usmeravali osnovne vrednosti srpskog čoveka", rekao je Avramović.


On je dodao da se, u takvom shvatanju kulture, književnost pojavljuje posredstvom svojih djela.

"Mi nismo imali srednji vek, ali smo imali književnost i veru i to je ono što je sačuvalo naše kolektivne vrednosti. Ovo je dokaz da su i najveći srpski pisci tvrdili da je jezik ono što oblikuje naše kolektivno postojanje", istakao je Avramović.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Beograd Dragoljub Kojčić rekao je da su Srbi kroz svoje dugo istorijsko trajanje imali različite periode.

"To su periodi kada su Srbi bili carski narod, što nije u dovoljnoj meri ni sačuvano, zbog toga što mi u školama učimo latinski, a ne učimo staroslovenski i crkvenoslovenski jezik i ne komuniciramo sa delom svoje prošlosti, što bi trebalo", istakao je Kojčić.

On je dodao da je nakon toga bila okupacija Turaka kada Srbi dolaze u analfabetski period.

"Tada imamo samo znanje, koje nam se prenosi sa koleno na koleno i one vrednosti koji nam prenose sveštenici Srpske pravoslavne crkve. Crkva i religija za nas predstavljaju onu kariku bez koje ne bismo mogli da postojimo kao trajni istorijski narod", rekao je Kojčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana