Пјесничко натпјевавање Милана Ракуља и Горана Гаврића Грге: Стих против стиха за побједу умјетности

Александра Маџар
Пјесничко натпјевавање Милана Ракуља и Горана Гаврића Грге: Стих против стиха за побједу умјетности

Бањалука - Право пјесничко натпјевавање између Милана Ракуља и Горана Гаврића Грге одржано је у Банском двору Културном центру. И иако звучи као да су се пјесници такмичили, у вијећници овог простора у којем живи култура они су доказали да у умјетности не постоји такмичење, већ само допуњавање умјетника талентом, овај пут стиховима.

У њиховој "борби" ријечима коју је организовала Иницијатива грађана "Култура култури" уживала је многобројна публика, можда неочекивана у толиком броју, јер је у понедјељак увече, послије врелих љетних дана, коначно пала киша. Бањалучане је расхладила, а у ову пјесничку ноћ "укапала" чаробну дозу романтике. Киша, стихови и звуци гитаре Александра Савића, аплаузи публике и видно одушевљење учинили су да ово вече можда најједноставније можемо описати називом комада Виљема Шекспира "Сан љетње ноћи".

Лијепом енергијом убризганом од публике испуњени су и пјесници, а Ракуљ је и сам потврдио да ово натпјевавање није слично онима из античке грчке, која су била такмичарског карактера.

- Умјетност генерално није такмичарског карактера, иако постоје, филмски, позоришни, музички фестивали. То не може бити никад трка на сто метара. Пред публиком смо се надопуњавали. Када имаш поред себе другог пјесника који је такође добар, ти постајеш бољи од онога какав би иначе био - нагласио је Ракуљ.

Грга се присјетио свог првог сусрета са формом пјесничког натпјевавања 2013. године на "Бранковом колу" у Новом Саду.

- У Банском двору са пјесником Миланом Ракуљем, након једночасовног пријатељског дуела могу рећи да сам заиста задовољан интеракцијом публике и надам се да ћемо и у будућем периоду наставити са овом праксом како у Банском двору, тако и у позоришту и осталим мјестима и да ћемо, надам се, имати насљеднике - додао је Гаврић.

О поезији данас, у паузама натпјевавања говорио је и професор српског језика, уредник и главни и одговорни уредник часописа "Срп" Милан Милошевић, истичући да у ери помахниталог маркетинга, незаобилазних друштвених мрежа и исповијести полуписмених естрадних актерки, поезију не налазимо на попису по људско образовање нужних ствари.

- Она је постала почетнички гријех, добра само зато да се с њом кале млади таленти, који ће с њом на вријеме раскрстити. Двадесет и први вијек је свратио и у наше крајеве и са собом донио мане и врлине модерног доба. Махом млађани корисници друштвених мрежа бесрамно цитирају туђе умне ријечи из непрочитаних дјела а сладуњавим стиховима квазиромантичне дјевојчице покушавају задивити свој виртуелни публикум. Мало се пише, много преписује - сматра он и додаје да такви предуслови за пробој у свијет познатих и заслужних нису обесхрабрили Милана Ракуља и Горана Гаврића.

Милан Ракуљ и Горан Гаврић, наглашава Милошевић, као дјеца рата пјевају из искуства.

- Више пута оспоравани и обесхрабривани у својим наканама, њихови стихови су доказ да се нису предали, а предаји су били близу. Нема високопарних говора, нема патетичних бесједа, нема удворништва структурама. Само стих до свог брата стиха - закључио је Милошевић.

Нови догађаји у августу

- Ово је било прво вече које су чланови Иницијативе "Култура култури" организовали у сарадњи са људима из Банског двора. Сљедеће културно вече биће одржано средином августа изложбом цртежа и карикатура Бојана Јокановића из Добоја, који ће тако први пут излагати у нашем граду. Имаћемо наступе и у Дому омладине и у "Арт простору" Ене Митровске у Борику. Позивамо све маргинализоване и независне ствараоце и мислиоце нашег града да нам се придруже, да заједничким снагама покренемо нови дух Бањалуке, дух позитиве, исправности и истрајности - казао је Данијел Михић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана