Pisci iz Srpske na 54. Beogradskom susretu pisaca

Srna
Pisci iz Srpske na 54. Beogradskom susretu pisaca

Beograd - U Starom dvoru u Beogradu danas je svečano otvoren 54. Beogradski međunarodni susret pisaca, koji slovi za jednu od najznačajnijih i najtrajnijih književnih manifestacije na Balkanu, a na kojoj ove godine učestvuju 33 pisca iz 20 zemalja, među kojima su i pisci iz Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević izjavio je Srni da je veoma važno za kulturu da se svjetski pisci okupe u Beogradu, razmijene iskustva i upoznaju se kroz stvaralaštvo.


"Najvažnije je da mi koji stvaramo u Srpskoj svake godine uvjeravamo kulturnu i književnu javnost da u Srpskoj žive pisci koji imaju šta da ponude, ne samo Srbiji, već i svijetu, i da tamo književna elita nije stvarala samo na početku 20. vijeka, već stvara i danas", rekao je Bjelošević.

On je kao posebno značajno istakao to da oni koji danas pišu u Srpskoj stvaraju na svom srpskom jeziku i na ćiriličnom pismu, bez želje da se dodvoraju Zapadu, te time dodatno brane Srpsku.

Član Udruženja književnika Srbije iz Republike Srpske Tihomir Nestorović naglasio je da su književni stvaraoci iz Srpske izuzetno povezani sa kolegama i Udruženjima u Srbiji i da predstavljaju "jednu dušu".

"Udruženje književnika Srbije pomno prati naše stvaralaštvo i pomaže nam. Prava su matica. Prisutni su na svim našim manifestacijama. Mi članovi Udruženja pisaca iz Bijeljine istovremeno smo i članovi književne zadruge žVuk Karadžićž iz Loznice i zajednički organizujemo manifestaciju žFilipovanjež, rekao je Nestorović.

Predsjednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić, koji je ponaosob predstavio sve učesnike, poručio je da susreti ove vrste doprinose obogaćenju duhovnosti, miru i znače viši civilizacijski nivo života.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović ocijenio je da je Međunarodni susret pisaca manifestacija koja je uvrstila Beograd u kulturnu mapu svijeta, te da će stoga grad nastaviti da podržava i afirmiše ove susrete.

Neposredno pred otvaranje manifestacije predsjednici udruženja književnika Srbije i Srpske Radomir Andrić i Predrag Bjelošević položili su vijence na spomenik velikanu srpske književnosti Ivi Andriću na Andrićevom vencu.

Beogradski međunarodni susret pisaca trajaće do 23. septembra, a pisci će se, osim beogradskoj publici, predstaviti i publici u više gradova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana