Отворени Други међународни књижевни сусрети

Срна
Отворени Други међународни књижевни сусрети

Бањалука - У Културном центру Бански двор вечерас су отворени "Други међународни књижевни сусрети - Бањалука 2017" на којима су се публици представили пјесници из Србије, Русије, Бугарске, Македоније, Црне Горе, Литваније, Енглеске, Словачке, Њемачке и Републике Српске.

Предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић изјавио је да има утисак да на ове књижевне сусрете долазе све бољи писци, "и да се њима уздиже и Бањалука".


"Установљавањем овако великог књижевног пројекта, град на Врбасу се, као културни центар, уцртава на мапу европских градова од посебног значаја", рекао је Бјелошевић новинарима уочи отварања Сусрета.

Он је навео да је значајно то што овдашњи писци долазе у позицију да се сретну и размијене искуства са писцима из свијета.

"Бањалука аплицира за пријестоницу европске културе 2024. године, па шта може бити боља препорука од оваквих међународних сусрета. Они сваке године треба да буду на вишем нивоу и да се тако намећемо свијету и промовишемо своју културу", истакао је Бјелошевић.

Учесници књижевних сусрета у Бањалуци су Вјачеслав Купријанов, Наталија Румарчук и Људмила Снитенко из Русије, Нијемац Бенедикт Дирлих и Литванка Татјана Житкова, Алексеј Вробел из Енглеске, Јан Гавура из Словачке, Македонац Звонко Танески.

Публици су се представили и Лалка Павлова из Бугарске, Радомир Уљаревић из Црне Горе, Селимир Радуловић, Душан Стојковић, Давид Кецман Дако и Мићо Цвијетић из Србије, те Ранко Рисојевић, Ранко Прерадовић, Анђелко Анушић, Жељко Пржуљ и Михајло Орловић из Републике Српске.

"Без оваквих њижевних сусрета није могућа интернационализација ове умјетности, а то је свакако значајно за укупну српску културу и културу Српске", нагласио је пјесник из Подгорице Радомир Уљаревић.

Пржуљ је рекао да Српска има писце који "равноправно могу да се носе" са свим писцима словенских народа.

"Такође, институције Српске би требало да боље пропрате овдашње људе који се баве књижевношћу, како они не би били само декор на разним манифестацијама", навео је Пржуљ.

Отварању књижевних сусрета присуствовала је помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић, као и бројне званице из културног, јавног и друштвеног живота Бањалуке и Српске.

Међународне књижевне сусрете писаца другу годину заредом организује Удружење књижевника Републике Српске уз помоћ "Гласа Српске" и Градске управе Бањалука, а под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Међународни књижевни сусрети одржавају се у оквиру "22. Међународног сајма књига - Бањалука 2017", који је јуче окупио бројне посјетиоце и око 100 издавача из земље и региона.

На сајамском штанду Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске данас је промовисана књига Владе Вркеша "Консензус - кључ успјеха за уређење БиХ", која је доживјела друго издање.

Завод ће сутра у Банском двору додијелити књижевне награде "Златна сова" за најбољи необјављени роман, а прву награду на овом конкурсу освојио је Илија Гајица из Београда за роман "Војник ничије војске", другу Славица Ердељановић Цурк из Ниша за роман "Рукавица", а трећу Радисав Милић из Смедерева за дјело "Киша и млеко".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана