Одлазак бањалучког књижевника Миленка Стојичића: Искрен човјек и писац радозналог духа

Миланка Митрић
Одлазак бањалучког књижевника Миленка Стојичића: Искрен човјек и писац радозналог духа

Бањалука - Миленко Стојичић је био међу најистакнутијим књижевницима у Бањалуци, али и читавој Републици Српској и БиХ. Једнако успјешан је био и у поезији и у прози, али нарочито је посљедњих година био запажен по књигама о другим писцима, у које је уносио дјела својих колега.

Казао је ово књижевник Ранко Рисојевић, након вијести о смрти бањалучког књижевника и новинара Миленка Стојичића.

Стојичић је преминуо у 63. години и његов одлазак растужио је многе поштоваоце његових дјела, његових говора и његових ријечи. Оставио је иза себе прегршт књига, исписаних страница, романа, пјесама и антологија.

- Стојичић је био у најбољим годинама да ствара нова дјела и да та дјела презентује на прави начин. Апсолутно нема књижевника који не осјећа да је ово велики губитак за нашу књижевност, посматрајући дјело Миленка Стојичића, као веома значајно, али одједном нагло прекинуто - додао је Рисојевић.

Бројни бањалучки књижевници, свако на свој начин, исказали су жаљење због прераног одласка Стојичића.

- Ово је стварно један велики губитак за Удружење књижевника Републике Српске и за све нас. Миленко није био само обичан писац. Све што је радио радио је са много страсти, и као новинар, и као човјек. Ово је и велики губитак за град. Остаће иза њега и његове приповијетке, романи, есеји и антологије. Оставио је иза себе значајан књижевни опус, који ће га учинити вјечним на нашим просторима - рекао је предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић.

Књижевник Ранко Павловић проговорио је о значају дјела која је Стојичић за собом оставио, те нагласио значај његовог рада као књижевника и као новинара.

- Био је човјек и писац радозналог духа. Добро је познавао српску и свјетску књижевност и знао је да укаже на најбоља дјела и да их препоручи онима с којима је комуницирао. Занимљив пјесник, још занимљивији приповједач, добар романописац и човјек који је сачинио више антологија. Неке од њих су личиле на зборнике, али је сасвим сигурно да остају да свједоче о ономе што је Стојичић у њих уврстио. Као новинар, у својим емисијама знао је да информише и есејистички да анализира неке феномене, појмове, односе у култури. Његов одлазак је велики губитак, али је сасвим сигурно да остаје дјело које ће трајати - нагласио је Павловић.

Књижевник Сретен Вујковић, како је сам објаснио, увијек је уз себе имао лијепе ријечи које је могао да каже о Стојичићу.

- Спадао је у ред остварених књижевника на овом терену, човјек који је био крајње искрен. Оно што је мислио, то је и говорио, свиђало се то некоме или не. Ово јесте празнина. Отишао је у годинама када се увелико ствара. Дуго ћемо осјећати недостатак његове бритке и књижевне и новинарске ријечи, а иза њега је остало доста тога доброг, што вријеме неће тако лако одувати - навео је Вујковић.

“За разлику од хладне историје, лијепа књижевност је душевнија, има еластичније и дугорочније памћење и памти човјека - ратника притиснутог страховима, надама, очекивањима, мисаоним рефлексима у зони смрти и ратовања.”

Ово је једном приликом, у разговору за “Глас Српске” рекао сам Стојичић. Био је у праву. И све оно што је створио остаће сачувано у времену, као и његов лик, који ће даље живјети кроз његове ријечи, кроз искрзане странице књига и кроз дјела која је оставио иза себе.

Миленко Стојичић биће сахрањен данас у 13 часова на гробљу “Свети Пантелија”, а прије тога, у 10 часова, у Народном позоришту РС биће одржана комеморација.

О писању

- Пишем да бих поново, на нов начин, именовао свој свијет и живот и укрстио га са другим свјетовима и животима! Писање је и терапија, “боловање” од хладне реалије. Сам процес писања, “алхемија ријечи” је једно зачудно стање, једна неописива срећа стварања, која траје кратко. У свима нама, па и у мени, тиња енергија нарцисоидности - да будем бољи од других, да будем најбољи! Међутим, не смијем се препустити Нарцису, јер бих могао завршити као он - у таласима мастила! – објаснио је, у једном од многих драгоцјених разговора Миленко Стојичић свој стваралачки нагон за писањем и стварањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана