Ново коло антологијске едиције Десет векова српске књижевности: Златна слова од Вука до Пекића

Александра Глишић
Ново коло антологијске едиције Десет векова српске књижевности: Златна слова од Вука до Пекића

Нови Сад - Пред читаоцима су први примјерци књига осмог кола антологијске едиције "Десет векова српске књижевности", а главни уредник пројекта академик Миро Вуксановић открива које све драгоцијености крије ова писана ризница.

- Као што је рађено и раније, одабране су књиге из различитих периода, од најстаријих времена до данас. Снежана Самарџија саставила је антологију народних приповедака и предања, бирајући из Вукових и других збирки, с предговором и научним прилозима, па смо добили књигу какву досад нисмо читали - рекао је Вуксановић, напомињући да заједничку књигу имају писци осамнаестог вијека Јеротеј Рачанин, Јован Рајић и Михаило Максимовић.

Њихове спјевове, мемоаре, путописе, приче о ријечима и писма приредили су Томислав Јовановић, Мирјана Д. Стефановић и Драгана Грбић. 

- Књижевне радове и предговоре књигама Вука Караџића пажљиво је окупила Марија Клеут, а у истој едицији, у посебној књизи, већ су објављени књижевни примери из оба издања Српског рјечника - каже Вуксановић.

Осмо коло, додаје, има и пет књига писаца из 20. вијека.

- Поезију, есеје и део романа "Песма" Оскара Давича одабрала је Биљана Мичић, приповетке и делове романа Антонија Исаковића Владислава Гордић-Петковић, док је Петар Пијановић у два тома распоредио избор из жанрова којима се бавио Борислав Пекић (приповетка, роман, драма, есејистика, дневници) - објашњава Вуксановић, уз напомену да је Љубомир Симовић први живи писац чија је књига објављена у досадашња 82 тома Антологије "Десет векова српске књижевности".

Богдан А. Поповић је одабрао Симовићева песме, драму "Путујуће позориште Шопаловић" и есеје.

Вуксановић подсјећа да је прво коло објављено 2010. године, а досад су изашле 82 књиге у свечаној опреми, са златотиском, као што приличи одабраним насловима из миленијума српске књижевности.

- У задатим условима, док је књижевност скрајнута и без већег утицаја, док је буџетска подршка некад мала (као прошле године), некад боља (као ове године), када школе и библиотеке имају тешке услове за набавку књига, објављивање овако замашне антологије може се сматрати подвигом, јер сваке године добијамо десет нових томова на хиљадама страница - закључује Вуксановић.

Заједнички наслови

- Заједничку књигу имају и два српска писца из Црне Горе Стефан Митров Љубиша и Марко Миљанов (приређивач је Лидија Томић) и писци српског романтизма Милица Стојадиновић Српкиња и Љубомир Ненадовић (приредила Радмила Гикић-Петровић) - каже Миро Вуксановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана