Nobel putuje u Bjelorusiju

Priredila: Aleksandra Madžar
Nobel putuje u Bjelorusiju

Stokholm - Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu je bjeloruska književnica i novinarka Svetlana Aleksejevič.

- Svetlana Aleksejevič je 112. laureat Nobelove nagrade za književnost - saopštila je Švedska akademija.

Prethodni dobitnik je Patrik Modijan.

Svetlana Aleksejevič je četrnaesti dobitnik prestižnog priznanja, a osim po svojim proznim djelima poznata je i po istraživačkom novinarskom radu u otadžbini.

Jedno je od najznačajnijih lica bjeloruske književnosti, a nakon niza svjetskih nagrada njeno ime je počelo da se spominje i među favoritima za Nobelovu nagradu.

Ona je bila kladioničarski favorit pred ovogodišnju dodjelu nagrade, dok je javnost ponovo navijala za japanskog autora Harukija Murakamija.

Na listama kladionica slovila je kao najvjerovatniji pobjednik, sa kvotom 5/1.

- Koristeći izuzetan metod, pažljivo uklopljen kolaž ljudskih glasova, Aleksejevičeva produbljuje naše razumijevanje čitave ere - navodi se u obrazloženju Švedske akademije.

Ime je saopštila Sara Danijus, generalni sekretar Švedske akademije, poslije čega je uslijedio aplauz prisutnih novinara.

Svetlana se ovom nagradom pridružila plejadi međunarodnih književnih ikona - od Aleksandra Solženjicina do Albera Kamija i Gabrijela Garsije Markesa, do Toni Morison i Doris Lesing. Švedska akademija je, isto tako, jednostavno previdjela mnoge velike književnike, kao što su Lav Tolstoj, Henri Džejms i Henrik Ibzen.

Aleksejevičeva je rođena 31. maja 1948. godine u ukrajinskom gradu Ivano-Frankivsku u bjelorusko-ukrajinskoj porodici, a nakon što joj je otac završio vojnu službu, preselili su se u Bjelorusiju, gdje su joj roditelji radili kao nastavnici.

I sama je predavala, a zatim se bavila novinarstvom, nakon završenih studija žurnalistike u Minsku.

Tokom rada u listu "Selskaja gazeta" počela je da prikuplja građu za djelo "Rat nema žensko lice", koje je bazirano na intervjuima sa ženama koje su učestvovale u Drugom svjetskom ratu. Tim djelom je otpočela svoj ciklus "Glasovi utopije", u kojem je opisala život u Sovjetskom Savezu kroz perspektivu pojedinca.

Akademija je, prema riječima Petera Engluda, koji je podnio ostavku na mjesto stalnog sekretara tog tijela u maju, dobila 259 prijedloga iz izdavačkih kuća, književnih društava i univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana