Милан Ненадић овогодишњи лауреат “Дучићеве награде”

Срна
Милан Ненадић овогодишњи лауреат “Дучићеве награде”

Требињу - Пјесник Милан Ненадић овогодишњи је лауреат “Дучићеве награде”.

Члан жирија “Дучићеве награде” професор Ранко Поповић рекао је на централној манифестацији “Дучићевог дана” у Требињу да је Ненадић проглашен лауреатом за његово укупно пјесничко дјело.

“Ненадић је пјесник личног и колективног који забада перо у чвориште бола. Он је пјесник који тражи и лако налази рану на човјеку и човјечанству, а нарочито на свом народу и ту рану претвара у пјесничку читанку”, навео је Поповић у образложењу одлуке жирија.

Он је истакао да је Ненадић још као дијете стао у Принципове стопе и као малољетан, као што је то урадио и сам Гаврило, спознао страшна сазнања историје људског постојања, светост отпора тиранству и косовски култ жртве. Ненадићу ће награда бити додијељена у октобру, у оквиру “Дучићевих вечери поезије”.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је обиљежавање “Дучићевог дана” почело оног тренутка када се Дучић вратио и једном заувијек попео под златни крст на своју Црквину. “На Дучићев повратак подно Леотара чекали смо деценијама. У том чекању било је дана велике наде и дана велике апатије.

Дан Дучићевог повратка у Требиње поклапа се и са оним даном када је у туђини склопио очи, али и са даном када је зрака октобарског сунца освијетлила Дучићев лик и на камену уклесане ријечи жЈован Дучић песникж”, навео је Ћурић. Ћурић је рекао да је дан Дучићевог одласка и дан његовог повратка у родно Требиње, али и дан смираја и новог полета.

“Зато је наша обавеза да емоцију према Дучићу пренесемо, не само на пјеснике, већ на све људе који долазе у Требиње”, нагласио је Ћурић. Вечерашња манифестација била је посвећена лауреатима “Дучићеве награде”

- Миловану Данојлићу и Алеку Вукадиновићу. У културно-умјетничком дијелу програма наступили су  хор “Трибунија” из Требиња, примадоне опере београдског Народног позоришта Јасмина Трумбеташ и Јелена Влаховић, извођач оперске и забавне музике Душан Свилар, појац из Београда Бојана Николић, глумци Народног позоришта из Београда Биљана Ђуровић и Борис Пинговић, пијанисти Невена Живковић, Марко Ковач и Бобо Вучур и вокални солиста Марија Нинковић. Сутра, на Благовијести, у Херцеговачкој Грачаници на брду Црквина изнад Требиња биће служена Света литургија и помен Јовану Дучићу, након чега ће бити настављен рад научног скупа о пјеснику Војиславу Илићу. Покровитељ “Дучићевог дана” је град Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана