“Малограђани” на 22. Театар фесту “Петар Кочић”: Живот не стиже вријеме које пролази

Миланка Митрић
“Малограђани” на 22. Театар фесту “Петар Кочић”: Живот не стиже вријеме које пролази

Бањалука - Животне драме породице богатог малограђанина, свађе, гужве, мноштво људи који не разумију једни друге, и не труде се да покушају. Сви актери имају различите ставове и кроз своје снажне расправе приказују неминовни долазак смјене вриједности унутар породице, због генерацијског јаза и протока времена и мишљења.

Сукоби настају, око наизглед ситних ствари, али све су само танани дијелови једног великог проблема, за који не постоји рјешење, због различитости и губљења везе с временом и разумијевања. Ако бисмо то гледали на ширем нивоу, та једна породица је огледало читавог свијета.

Све ово је једна прича Максима Горког у којој се проналазе многи. Прича “Малограђани”, преточена у представу, у режији Владимира Туманова, и извођењу глумаца Драмског театра на Васиљевском из Санкт Петербурга одиграна је на овогодишњем Театар фесту “Петар Кочић”.

Присутна публика је ове, специјалне госте фестивала, наградила снажним аплаузима и емотивним реакцијама. Кроз скоро три сата трајања преставе, приказане су све мале и велике драме живота једне породице. Предивна сценографија, приказ унутрашњости куће, старих столова, чајника, ормара, шиваће машине, заборављених сатова, постављена у центар, окружена шумом и нападалим снијегом, проговарала је сама од себе, о свему што је нагомилано у генерацијама које су причале своју причу на сцени.

- Појам малограђанства има негативну конотацију и још увијек се окрутно шали са онима који су некада макар површно прочитали комад. Ипак, малограђани су били наши родитељи, и ми, данашњи грађани, постаћемо такви. Малограђани ће, највјероватније, бити и наша дјеца. “У градовима обитавају малограђани који стичу вјештине у занатима, трговини, умјетности и наукама. То је врста људи од које држава очекује много доброг. “ Ова дефиниција коју је Катарина ИИ дала 1767. године готово да и није застарјела – навела је Јулија Иванова о комаду.

Међу глумцима који су оживјели ову представу су Јуриј Ицков, Надежда Живодерова, Сергеј Лисов, Иља Носков, Михаил Николајев и други.

- Окосницу представе чини Јуриј Ицков. Његов Василиј Бесемјонов је епска фигура. Све је у прошлости, ништа у будућности, а на сцени пада беживотни бијели снијег. Овим мизансценом завршава представа. Срце боли - објаснила је Иванова.

“Малограђани” су, кроз снажне ликове, њихове реакције, њихове личне драме и пројектовање њихово на друге, приказали свевременост једног оваквог комада (написаног 1902. године) и могућност сагледавања у контексту данашњице.

- Чак и романсе у представи звуче лудо. Све то су слике старе неколико вијекова, али атмосфера дубоке моралне нелагоде и узајамне мржње је и данас присутна. Штавише, погоршала се, јер вријеме све брже пролази, а живот га не стиже. Прва компјутерско-мобилна генерација, која је одгурнула насљеђе људи одраслих изван граница дигиталне револуције, већ тоне под притиском властите дјеце која свој живот не могу замислити без интернета у џепу. Изгледа да ова аналогија има ретроактивни ефекат. Кад би ликови “Малограђана” имали паметне телефоне, преклали би једни друге на друштвеним мрежама већ при крају првог чина – нагласила је Иванова.

Исте вечери, прије извођења поменуте преставе, отворена је изложба “Змијање и легенда”, на којој су представљени радови настали у склопу пројекта “Змијање.десигн”.

Монодрама

Прве такмичарске вечери 3. Међународног фестивала монодраме младог глумца, одиграна је монодрама Кристине Шиканић “Ја Исадора”, која је прича о Исидори Данкан.

- Мени је био фасцинантан њен живот изван сцене. Толика растрзаност између жеља, могућности, емоција, рација и свега осталог што чини један живот је у њеном случају, по мом мишљењу, била енормних размјера. Жена која је била пуна љубави према животу, према дјеци, пуна неке животне страсти, никако није могла да ту своју љубав потпуно испољи - навела је Шиканићева

 

Данас на програму

 

17.30 - промоција књиге “Милена Дравић или кључ од снова”, Аните Панић

 

18.30 - монодрама “Нисам била овде”, Неде Гојковић (сцена “Петар Кочић”)

 

20.00 - такмичарска представа “Тартиф”, СНП Нови Сад и НП Сомбор (велика сцена)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана